Το 2017 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία…

  • Οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας..

Το 2017 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει καθώς η χώρα εισέρχεται στο δεύτερο δεκαοκτάμηνο του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, ενώ το διεθνές περιβάλλον προβάλλει ιδιαιτέρως ασταθές…

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας το νέο έτος ο διεθνής περίγυρος της Ελλάδας θα προσδιοριστεί από τις εξής παραμέτρους:

  1. Tις διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις με την παράλληλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού
  2. Την αναμενόμενη ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από 1,7% σε 1,5% με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών (άνω του 3% σε Ιρλανδία και Σλοβακία και κάτω από 1% στην Ιταλία)
  3. Tην εξέλιξη των προσφυγικών ροών που ενδέχεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των σχετικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας
  4. Tην επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας και της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου που ενισχύει την αβεβαιότητα
  5. Tην γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ως παράγωγο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία και των νέων συνθηκών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
  6. Την διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το μετά το Brexit περιεχόμενο της σχέσεώς τους.

Στο ευμετάβλητο αυτό διεθνές σκηνικό, η ελληνική οικονομία λειτουργεί στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής.

  • Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν τα δύο μεγάλα ορόσημα στο κατώφλι του νέου έτους.
  • Εφόσον επιτευχθούν εγκαίρως, θα δώσουν την ευκαιρία να καταστεί η χώρα επενδυτικός προορισμός…