Αλ. Τσίπρας: Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές- Εισφορές από μεγάλες επιχειρήσεις και ΜΜΕ αντιπροτείνει η κυβέρνηση… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αλ. Τσίπρας: Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές- Εισφορές από μεγάλες επιχειρήσεις και ΜΜΕ αντιπροτείνει η κυβέρνηση…

05.06.2015 00:02
Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής, από τις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια» τόνισε εξάλλου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Όπως επισήμανε τυχόν συμφωνία που θα κάνει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, «θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες».
Επιπλέον, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε ότι «η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται» και ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να δουλέψει καλύτερα προς όφελος των καταναλωτών.
«Υπάρχει διαπραγμάτευση» απάντησε δις ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, όταν, προσερχόμενος χθες στο υπουργείο, ρωτήθηκε εάν υπάρχει ρήξη με τους δανειστές. Παράλληλα, δήλωσε ότι «το 23% ΦΠΑ δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί».
«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στον έλληνα πρωθυπουργό.
«Το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος… κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο… δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε… άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη Ν.Δ.» τόνισε ο υπουργός.
Εισφορές από μεγάλες επιχειρήσεις και ΜΜΕ αντιπροτείνει η κυβέρνηση…
Έκτακτη εισφορά 5-10% στις μεγάλες επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10% και τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23% περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που υποβλήθηκε στους θεσμούς.
Ειδικότερα, τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι τα ακόλουθα:
– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Οι συντελεστές που προτείνονται είναι 0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω. Στόχος είναι από το μέτρο αυτό να εισπραχθούν έσοδα 220 εκατ. ευρώ
– Έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η εισφορά προβλέπεται να αφορά επιχειρήσεις καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι συντελεστές που προτείνονται είναι: 5% για καθαρά κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ, 7% για καθαρά κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ και 10% για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το μέτρο αυτό να αποφέρει έσοδα 1,064 δισ. ευρώ.
– ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%. Στο 6% εντάσσονται μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στο 23% υπάγονται τα υπόλοιπα.
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% για ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και πισίνες. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτά θα αποφέρει αύξηση εσόδων 30 εκατ. ευρώ.
– Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 100 εκατ. ευρώ.
– Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και επιπρόσθετα 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς».
– Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017