Αλγόριθμοι: Μία αληθινή περίπτωση και η κατάληξή της…

Αλγόριθμοι: Η περίπτωση είναι αληθινή. Το 2010 ο νεαρός trader Navinder Singh Sarao κατάφερε να κρασάρει την αγορά συμβολαίων του Mini S&P-500 κατασκευάζοντας έναν αλγόριθμο ο οποίος έκανε το εξής:
Τοποθετούσε μεγάλες εντολές πώλησης συμβολαίων σε κοντινό βάθος από την τρέχουσα τιμή, οι οποίες είχαν την ιδιότητα να απομακρύνονται αν πλησίαζε η τιμή.
Οι εντολές πώλησης δεν ήταν δηλαδή εκτελέσιμες καθώς ο αλγόριθμος ήταν έτσι κατασκευασμένος ώστε να δημιουργεί μόνο εντυπώσεις. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι εντυπώσεις παραήταν πειστικές:
Οι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές βλέποντας το μεγάλο πλήθος των εντολών πώλησης πουλούσαν τον δείκτη αναμένοντας ότι κάποιος μεγάλος παίκτης ετοιμάζονταν να εξέλθει ή να σορτάρει την αγορά.
Με αυτό τον τρόπο η αγορά υποχωρούσε ο Sarao από άλλο κωδικό «στήνονταν» χαμηλότερα και αφού αγόραζε τις επιθυμητές ποσότητες ακύρωνε τις ψεύτικες εντολές πώλησης δημιουργώντας αυτό το οποίο στην γλώσσα των traders ονομάζεται «ξέφωτο ανόδου».
Το συμβόλαιο ανέβαινε, ο Sarao πουλούσε και φτου και από την αρχή. Στις 6 Μαΐου του 2010 ο αλγόριθμος δούλεψε λίγο καλύτερα από ότι περίμενε ο δημιουργός του:
Η αγορά υποχώρησε απότομα στιγμιαία (-3%) ο S&P-500 έχασε 1 τρις δολλάρια σε αξία και ο Sarao βρέθηκε αγορασμένος με 62.077 συμβόλαια ονομαστικής αξίας 3,5 δις δολλαρίων τα οποία και έκλεισε 2,5 μονάδες υψηλότερα από εκεί που τα αγόρασε.
Το ταμείο έγραψε 879 χιλιάδες δολάρια καθαρό κέρδος και βέβαια αυτό δεν άφησε ασυγκίνητες τις αρχές ο οποίες συνέλαβαν τελικώς το 2015 στο Λονδίνο τον φιλόδοξο trader για χειραγώγηση.
* ,