Αλέξης Τσίπρας: "Δεν είμαστε μαθητές είμαστε ισότιμοι εταίροι" - Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αλέξης Τσίπρας: “Δεν είμαστε μαθητές είμαστε ισότιμοι εταίροι” – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

13.02.2015 06:34
“Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται” δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα ενώ ανέφερε ότι η σημερινή του επικοινωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ οδήγησε στη συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με τα στελέχη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. 
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες ώρες εμφανίστηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την συνέχιση του Μνημονίου όπως και σενάρια τρομοκρατίας αν δεν δεχόταν και δεν υπέγραφε την πρόταση του Eurogroup. “Δεν τα υπογράψαμε καμία καταστροφή δεν επήλθε” είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ελλάδα μεταβαίνει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα με καθαρές θέσεις τις οποίες υπερασπίζεται.
Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα” δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι απεδείχθη ότι η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα λέγοντας ότι εκεί θα παρθούν οι ουσιαστικές αποφάσεις συμπληρώνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηρισιτικά “Το Μνημόνιο όπως το ξέραμε. Ξεχάστε το. Δεν υπάρχει. Όπως και η Τρόικα” ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση. “Δεν μπορεί η Ελλάδα να συγκριθεί με άλλες περιπτώσεις, είναι ειδική περίπτωση ως προς την σκληρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής” ανέφερε.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στάθηκε στο γεγονός ότι πολλοί ήταν οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι υπερασπίστηκαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής λέγοντας “Δεν αισθάνθηκα μόνος εναντίον όλων. Πολλοί εταίροι δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη κατανόησης των ελληνικών θέσεων”.
Μιλώντας για την κατάργηση της Τρόικας και του Μνημονίου ανέφερε ότι ούτε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην έννοια Μνημόνιο κάτι που ξεκαθάρισε σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε μέσα στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την Τρόικα.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επιβεβαίωσε ότι ο Μαριάνο Ραχόι προέβαλε αντιρρήσεις απέναντι στις ελληνικές διεκδικήσεις χαρακτηρίζοντάς τον “ανήσυχο” και λέγοντας ότι δεν πρέπει να βάζει ένα εσωτερικό θέμα (σσ. άνοδος Podemos) πάνω από την Ευρώπη. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός κάλυψε απόλυτα την στάση του Γιάννη Βαρουφάκη και του Γιάννη Δραγασάκη στο χθεσινό Eurogroup αναφορικά με την κατάθεση γραπτής πρότασης αλλά και σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να μην υπογραφεί η απόφαση του χθεσινού Eurogroup. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά ήταν τεκμηριωμένη ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πιο εξειδικευμένες τεχνικές προσεγγίσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η δύναμη της κυβέρνησης αντλείται από τον ελληνικό λαό αλλά δεν είναι στα σχέδια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017