Αισιόδοξη η Eurobank για την πορεία του ΑΕΠ | Mikrometoxos.gr

Αισιόδοξη η Eurobank για την πορεία του ΑΕΠ

08.11.2016 16:11

Αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ η Eurobank. Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη: «Σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, η μέση εκτίμηση των οικονομετρικών μας υποδειγμάτων υποδηλώνει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο ρυθμό ετήσιας μεταβολής (δηλ. σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015) να διαμορφώνεται σε περίπου +0,4%.

H στατιστική επίδραση βάσης (carryover) στον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται ελαφρώς θετική (περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) το επόμενο έτος, έναντι αρνητικής επίδρασης (περίπου -0,4 ποσοστιαίες μονάδες) το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Eurobank, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής και η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου από τους πιστωτές του επίσημου τομέα έχουν συμβάλει στη σταδιακή ομαλοποίηση του εγχώριου οικονομικού κλίματος (υψηλό 19 μηνών τον Οκτώβριο 2016) μετά τις δραματικές εξελίξεις της καλοκαιρινής περιόδου του 2015.

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως, π.χ. ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις αρχές του επόμενου έτους), κρίνεται αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της σταδιακής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την μελέτη της Eurobank.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017