«Αγνόησαν» τα hedge funds την αστάθεια – Αύξηση κεφαλαίων κατά 29 δισ. δολ. στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου

Να ανταπεξέλθουν στις… άγριες διαθέσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών κατάφεραν τα hedge funds, παρουσιάζοντας μια αύξηση των σχετικών με τις αποδόσεις κεφαλαίων τους κατά 29 δισ. δολ.

 

Η βιομηχανία των hedge funds εμφάνισε καθαρές εκροές ύψους 1,5 δισ. δολ., όπως προκύπτει από στοιχεία για τα μέσα του δ’ τριμήνου, που ανακοίνωσε η Hedge Fund Research (HFR), τα οποία στοιχεία καλύπτουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Όμως, χάρη σε κέρδη που σχετίζονται με τις επιδόσεις, το σύνολο του ενεργητικού του κλάδου ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 2,85 τρισ. δολ. ως το τέλος του Νοεμβρίου.

 

Η «βουτιά» που καταγράφηκε στις τιμές του πετρελαίου κυριάρχησε στις αγορές τον περασμένο μήνα, με την τιμή του West Texas Intermediate (WTI) να «βυθίζεται» κατά 14% στο σύνολο του μήνα, ενώ το μπρεντ έχασε περίπου το 15% της αξίας του κατά την ίδια περίοδο, με την πτώση του να συνεχίζεται με ταχύτερους ρυθμούς τον Δεκέμβριο.

 

Η έντονη μεταβλητότητα στο ρωσικό ρούβλι βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο, με το νόμισμα να καταγράφει απώλειες της τάξεως περίπου του 13% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα, πριν διολισθήσει ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα.

 

«Μετά από πολλά χρόνια ισχυρών κερδών στις μετοχές beta, μειούμενης μεταβλητότητας και αυξανόμενης ανοχής των επενδυτών στο ρίσκο, η αυξημένη μεταβλητότητα που προέρχεται από τον τομέα της ενέργειας και τον κλάδο των εμπορευμάτων έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την άνοδο της μεταβλητότητας στις περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με απότομες αυξήσεις να αναμένονται στις αναδυόμενες αγορές, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις μετοχές καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους», δήλωσε ο πρόεδρος της HFR, Kenneth J. Heinz.

 

«Ενώ η ταχύτητα και οι ακραίες τιμές αυτών των κινήσεων μπορεί να εξέπληξε κάποιους επενδυτές, οδηγώντας σε ήπιες αποσύρσεις κεφαλαίων, πολλά hedge funds, (…), έχουν τοποθετηθεί αποτελεσματικά για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, οι μάκρο στρατηγικές βρέθηκαν πίσω από τις περισσότερες από τις εκροές, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εισροή κεφαλαίων σε στρατηγικές καθοδηγούμενες από τα γεγονότα και σχετικού αρμπιτράζ – μια τακτική στην οποία ένας διαχειριστής hedge fund αγοράζει έναν τίτλο που αναμένεται να ανέβει σε αξία, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε short selling ενός τίτλου που αναμένει να πέσει.

 

Οι εκροές στα μέσα του τριμήνου επικεντρώθηκαν στα μεγαλύτερα funds του κλάδου, με τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται πάνω από 5 δισ. δολ. να «βιώνουν» καθαρές εκροές ύψους 7,13 δισ. δολ. κατά την περίοδο των δύο μηνών. Οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μεταξύ 1-5 δισ. δολ. παρουσίασαν καθαρές εισροές 3,97 δισ. δολ., ενώ οι επιχειρήσεις διαχείρισης κάτω του 1 δισ. δολ. σημείωσαν εισροές 1,67 δισ. δολ., σύμφωνα με την HFR.

 

* ,