Αβραμόπουλος: Επιβάλλεται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μεταναστευτικό | Mikrometoxos.gr

Αβραμόπουλος: Επιβάλλεται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο μεταναστευτικό

07.11.2016 19:10

O επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνει, σε επιστολές που απέστειλε στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ότι επιβάλλεται η υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Επισημαίνει δε, πως αν και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζει να είναι αποτελεσματική, καθώς όσοι περνούν παράνομα τα σύνορα στο Αιγαίο συνεχώς μειώνονται, οι χώροι υποδοχής στην Ελλάδα είναι υπερπλήρεις με περισσότερους από 15 χιλιάδες στα νησιά και 61 χιλιάδες συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια ώρα οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι.

«Η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη παραμένει εύθραυστη και χρειάζεται συνεχής δράση από όλες τις πλευρές» υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος και καλεί τα κράτη-μέλη να συνδράμουν και να στηρίξουν με εξειδικευμένο προσωπικό την Ελλάδα και την Ιταλία.

Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στη Λέσβο, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει πως χρειάζεται άμεσα να αποσυμφορηθούν οι χώροι υποδοχής. Όπως αναφέρει, 46 ειδικοί από τα κράτη-μέλη βρίσκονται ήδη στους χώρους αυτούς ενώ χρειάζονται ακόμα 54 για να ενισχυθεί η όλη διαδικασία και η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Στις επιστολές του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί και η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ τέλος καλεί τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύεις που έχουν αναλάβει για το θέμα της επανεγκατάστασης.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για να καθυστερήσουμε, αλλά να τρέξουμε μπροστά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αβραμόπουλος έχει σήμερα συναντήσεις στη Βαλέτα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Μάλτας, καθώς και με τον επικεφαλής του κόμματος Partit Nazzjonalista, ενώ θα συμμετάσχει σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του οργανισμού.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017