Tο Οπισθόφυλλο στο σημερινό "ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ" - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Tο Οπισθόφυλλο στο σημερινό “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

06.08.2015 06:34
ΚAI πάλι θετικά έκλεισαν οι Γ.Δ [+2%] και 25άρης [+2,80%] χωρίς τις 4 Συστημικές. Στις 238,40 μονάδες με πτώση 27% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, μετά το -29,26% και το -29,92% της Δευτέρας! Συνολικές απώλειες 63,81%! Σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη, οι κανονικές τιμές παραμέτρων του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας [ΑΜΕΜ].
 
————————–
 
ΤΑΜΠΛΟ: Στα 0,4550 ευρώ με πτώση 24,29% και νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Εθνική. Στο -29,56% η Alpha Bank στα ιστορικά χαμηλά των 0,1120 ευρώ!
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΕΤΕ 1,61 δισ., ΑΛΦΑ 1,43 δισ., ΠΕΙΡ 0,84 δισ. και ΕΥΡΩΒ 0,764 δισ. ευρώ. Συνολικά 4,6 δισ. περίπου.
 
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ: ΑΡΑΙΓ 11,33%, ΟΛΠ 8,64%, GRIVALIA 7,64% , ΕΕΕ 1,20%, LAMDA σχεδόν αμετάβλητη [-0,25%]. Επίσης από τον MIDCAP η μτχ της ΕΥΑΘ ουσιαστικά στο +8% περίπου αφού έκοψε το μέρισμα της [καθαρά 0,2160 ευρώ ανά μετοχή]
 
EEE: Ισχυρή στήριξη χθες έδωσε η μετοχή της Coca Cola HBC που έκλεισε με άνοδο 7,60% στα 20,25 ευρώ, όπερ σημαίνει ένα +0,95% για τον γ.δ. και ένα +1,80% για τον 25άρη.
 
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ως γνωστόν έχει κάνει και reverse split…[ Εδώ φάνηκαν προνοητικοί οι προύχοντες…]. Δηλαδή ουσιαστικά βρίσκεται στις… 23,8 μονάδες, ο ορισμός της απόλυτης Εξαύλωσης. Αν και πάλι ουσιαστικά ο δείκτης αυτός ο ΔΤΡ [ ή και ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ επονομαζόμενος] έχει εξαυλωθεί άπειρες φορές και φυσικά υπό το μηδέν!!!
ΔΤΡ: Ενδεικτικό της ζημίας που έχει συντελεστεί είναι το γεγονός ότι στις 26 Ιουνίου ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση, πριν την αναστολή των πέντε εβδομάδων, στις 658 μονάδες, ενώ σήμερα έκλεισε στις 238,40 μονάδες. Η απώλεια πλέον φτάνει το 64%, ενώ η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει πέσει πλέον στα 4,6 δισ. ευρώ. 
KYΠΡΟΥ:  Στο -4,3% στο 3ήμερο. Τα δικά της τα βάσανα είχαν προηγηθεί. Τώρα όμως βρίσκεται στο ξεκίνημα της ανάκαμψης. Βλέπει φως… και 1η σε κφση στον κλάδο στα 1,78 δισ. ευρώ.
ΔΕΗ: Ανοδος χθες 3,65% αλλά και -15,65% στο 3ήμερο. με την δική της αποτίμηση σε… 923,5 εκατ. ευρώ στη τιμή των 3,9800 ευρώ {είδε και τα 3,30 ευρώ στην έναρξη της Δευτέρας].
ΜΟΗ: Κλείσιμο 26ης Ιουνίου στα 8,5000 ευρώ και…. 6,5100 στην επανέναρξη. Στα 8,6400 προχθές, χθες βρέθηκε μέχρι τα 8,8000 ευρώ αλλά τελικά υποχώρησε στα 8,2600 ευρώ στο -4,40% και στο -2,82% για το 3ήμερο. Αποτιμάται σε 915 εκατ. ευρώ, ξεπέρασε ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ!!!
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στη 13η θέση της κατάταξης των ΚΦΣΕΩΝ, με την ΕΥΡΩΒ στην 15η. Στη πρώτη 12άδα παρουσία έχουν η ΚΥΠΡΟΥ [4η], ΕΤε [5η] και ΑΛΦΑ [8η].
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ:… Αγάπη του, δεν τις έκλεισε, τις έλιωσε τις τράπεζες. Μήπως, όταν βρείτε λίγο καιρό, του θύμιζες δύο πράγματα;
α) Μεγαλομέτοχοι, κατά 2/3, των τραπεζών είναι οι έλληνες φορολογούμενοι – κάτι που διαφεύγει της προσοχής, όσων παλίμπαιδων κάνουν χαρούλες με την απώλεια 15 δις χρηματιστηριακής αξίας.
β) Κάθε ηλίθιος μπορεί να πετάξει ένα βότσαλο στη θάλασσα, χρειάζονται χίλιοι σοφοί να το βγάλουν έξω.
Η ΕΚΘΕΣΗ- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR)  αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 95 δις. ευρώ ελάφρυνση χρέους για να αποφύγει μία μόνιμη ύφεση. 
Οι πιθανότητες μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μειώθηκαν δραστικά μετά το δάνειο γέφυρα των 7,1 δις. ευρώ. 
Αλλά από τη στιγμή που αυτά τα λεφτά δόθηκαν στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να επαναφέρει τον κίνδυνο του Grexit στο μυαλό των επενδυτών.
Γραφείο στοιχημάτων δίνει τελευταία ποσοστό 8% για Grexit, ενώ στις αρχές του Ιουλίου ήταν στο 39%. Το NIESR συνοψίζοντας αναφέρει ότι « η ειρωνεία είναι πως αν η Ελλάδα πιεστεί για να φύγει από το ευρώ, το κόστος που θα πληρώσουν οι πιστωτές είναι μεγαλύτερο από το καταγεγραμμένο απαιτητό χρέος εφόσον μείνει στην Ευρωζώνη».
ΑΥΤΕΣ που θα… κατέρρεαν: Συνεχίζουν έντονα ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές. Στις 11.645 μονάδες ο DAX με κέρδη 1,67%, στις 5.194 μονάδες ο CAC 40 με άνοδο 1,62% λίγο πριν τις 6μμ.
ME MHNYMA ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ: Πλέον μιλάμε για σκηνικό ισοπέδωσης. Στο εξωτερικό, έχουμε δει χαρακτηριστικά πολλάκις π.χ. στην Ιταλία αλλά και σε πολλές άλλες αγορές να υπάρχει αναστολή διαπραγμάτευσης με πτώσεις επιπέδων 10% και 12%.
Εδώ βλέπουμε επί ένα ολόκληρο τριήμερο “καρφωμένες” στο limit down τις τραπεζικές μετοχές και καμιά κίνηση δεν υπάρχει από τις αρχές! Καμία δήλωση, παρά μόνον σχόλια που προσβάλουν την νοημοσύνη μας.
 
Οι τραπεζικές μετοχές… που δεν έπρεπε να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση και που έπρεπε να μείνουν εκτός για προστασία του επενδυτικού κοινού και για την προστασία του δημόσιου χρήματος -συμφέροντος.
 
Το Χρηματιστήριο δεν είναι ούτε κάποια παράνομη λέσχη σε υπόγειο της Πατησίων, ούτε κάποιος… τεκές και άντρο (παράνομης) κερδοσκοπίας. Σταματάμε εδώ, δεν αξίζει άλλωστε να ασχολείσαι. Υποβιβάζεις την αξιοπρέπειά σου και υποτιμάς την νοημοσύνη σου… [τέλος μηνύματος].
 
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Σε εταιρικό επίπεδο, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως κατά γενική ομολογία, οι επιδόσεις του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2015 κινήθηκαν κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.
 
Κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητες του ομίλου από το νέο καθεστώς στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα – εκείνο των capital controls – ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε πως οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι τα κύρια έσοδα του ομίλου προέρχονται από το εξωτερικό.

“Οι ροές διατηρήθηκαν σταθερές και αυτή ήταν η βασική μας ανησυχία”, ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως δεν σημειώθηκε κανένα μεγάλο πρόβλημα, σε όρους προμηθειών. 

Σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μυτιληναίος δεσμεύθηκε πως οι μέτοχοι του ομίλου είναι πλήρως προστατευμένοι, καθώς έχει ληφθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μέριμνα για τη θωράκισή τους έναντι δυνητικών κινδύνων. 
 
Χ.Α – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ: Με την καταβαράθρωση των τραπεζικών μετοχών για τρεις συνεχόμενες μέρες ασχολείται και το Sky News και την αποδίδει ως ένα σημείο στον προβληματισμό των αγορών για το αν η συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα επιτευχθεί στις 18 Αυγούστου. 
Έλληνες αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης των 86 δις. ευρώ θα συμφωνηθεί στην ώρα του, έτσι ώστε να πληρωθεί και η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Αλλά οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τη Δευτέρα που άνοιξε και πάλι το Χρηματιστήριο. 
Η Εθνική Τράπεζα έχει δει το 70% της αξίας της να διαβρώνεται από τη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία. Αυτό ισοδυναμεί με 3,4 δις. να έχουν σβηστεί από την αξία της τράπεζας από τον Ιανουάριο. 
Τα πράγματα δεν είναι πιο ρόδινα για την Τράπεζα Πειραιώς που οι μετοχές της έχουν απώλειες -30% κάθε μέρα από τη Δευτέρα που άνοιξε ξανά το Χρηματιστήριο. 
Χ.Α – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ [1]: Από το 2007 οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν υποχωρήσαει κατά 98,6% , προκαλώντας απώλειες περίπου 100 δις. ευρώ στους μετόχους. Και οι άλλες τρεις τράπεζες δεν τα πάνε και πολύ καλύτερα. 
Πέρα από τον σκεπτικισμό σχετικά με τη νέα συμφωνία, οι επενδυτές φοβούνται κι ένα bail in. To bail in σημαίνει ότι τις απώλειες των τραπεζών, που θα καταρρέουν θα επωμιστούν οι κάτοχοι ομολόγων και οι μεγάλοι καταθέτες. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας [RBS], οι δύο ελληνικές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα bail in είναι η Πειραιώς και η Alpha Bank. 
Φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις αποταμιεύσεις τους οι Έλληνες πολίτες τράβηξαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη ΤτΕ 40 δις. ευρώ (23% του ΑΕΠ) αποσύρθηκαν από τις τράπεζες το πρώτο μισό του 2015. 
[ Απλά, για να ξέρουμε τι και πως γράφεται και για να μαθαίνουμε ότι η ΕΤΕ κόστισε… 100 δισ.!!].
Καλή σας ημέρα

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017