Πολλά και ενδιαφέροντα από το σημερινό οπισθόφυλλο του "Χ" - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πολλά και ενδιαφέροντα από το σημερινό οπισθόφυλλο του “Χ”

05.08.2015 10:14
Θετικά μηνύματα εξέπεμψε χθες το ΧΑ, παρά το αρνητικό πρόσημο που του «πρόσφερε» το -29,2% του τραπεζικού κλάδου, με την πλειονότητα των μετοχών του να δίνει μια ηχηρή απάντηση στο χθεσινό sell off. 
Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο όριο του limit down, στη σκιά των αρχικών, ιδιαιτέρως δυσμενών, αποτιμήσεων της ζημίας που έχει γίνει από την επιβολή των capital controls.
 
——————————
Αποτέλεσμα εικόνας για αγορα χρηματιστηριο

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η αγορά δείχνει να αναμένει, με αρνητικές προσδοκίες, την αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών, η οποία θα καθορίσει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Η αξιολόγηση θα γίνει σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μέσω stress test, και θα ανακοινωθεί πιθανότατα προς το τέλος του καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την Alpha Bank να κλείνει με απώλειες 29,65% στα 0,159 ευρώ, την Εθνική στα 0,6010 ευρώ με πτώση 28,45%, την Eurobank στο -29,70% και στα 0,0710 ευρώ και την Πειραιώς στο «απόλυτο» -30% και στα 0,196 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές καταγράφουν πτώση 51% για το 48ωρο και ότι για να επανέλθουν στις τιμές τους της 26ης Ιουνίου (πριν ανασταλεί για πέντε εβδομάδες η λειτουργία του Χ.Α.) απαιτούν θετικές αποδόσεις περί το 100%.

Η εικόνα αυτή «ευθύνεται» και για το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνουν το 17% της διακύμανσης του δείκτη, «κοστίζοντας» του έτσι ένα -5,10%.

Υψηλότερη η «ζημία» ήταν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η «τετράδα» διαμορφώνει το 21,8% της διακύμανσής του.

Πλην των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, με απώλειες έκλεισε και η μετοχή της ΕΕΕ, η οποία βρέθηκε στο -0,63%, περιορίζοντας σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές της απώλειες, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε και ο ΟΤΕ.

ΤΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟ: Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι η αγορά έδειξε να αποκόβει την πορεία των τραπεζικών μετοχών, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της σε αρκετές μετοχές του FTSE 25.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγορα χρηματιστηριο

Μάλιστα, μετοχές της πραγματικής οικονομίας έδειξαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, σε μια εποχή που οι προοπτικές της οικονομίας δεν εμφανίζονται αισιόδοξες. Βέβαια το ζητούμενο θα είναι η διάρκεια…

Η ΔΗΛΩΣΗ {από τον πρόεδρο της Επ. Κφ}: Η αγορά δείχνει να ομαλοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι πολύ σημαντικό να λειτουργεί σωστά η χρηματιστηριακή αγορά ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το σημαντικότερο είναι ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο ξανάνοιξε μετά από ένα μήνα κλεισίματος, και αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή μπορούν να γίνουν συναλλαγές και μπορούμε να έχουμε μια σωστή εικόνα για το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
«Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία να έχει ένα λειτουργικό Χρηματιστήριο, ειδικά ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», πρόσθεσε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε παράλληλα, ότι δυο μόλις μέρες μετά το άνοιγμα της χρηματιστηριακής αγοράς, υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις ομαλοποίησης των συναλλαγών.
«Αν εξαιρέσει κανείς τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος, όπως είναι λογικό, βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας κάποιων αβεβαιοτήτων που υπάρχουν ακόμα, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές ενισχύονται.
Οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά με περισσότερη αισιοδοξία σήμερα, σε σχέση με πριν δυο μέρες».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Εξήγηση και το… μεγαλείο μας: Την πρώτη μείωση των συνολικών assets, που διαχειρίζεται, από το 2012 κατέγραψε το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο RBC Investor Services Trust.
 

Η πτώση της αξίας των υπό διαχείριση assets οφείλεται στην ελληνική κρίση, στην πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων.Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των assets υποχώρησε το β’ τρίμηνο του 2015 κατά -1,6% καθώς διαμορφώθηκε στα 495 δισ. δολάρια.


Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία πτώση από το 2012. «Η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία – ιδίως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα – αλλά και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στο επενδυτικό πλάνο του fund» ανέφερε ο David Heisz, επικεφαλής του RBC Investor Services Trust.
 
YΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Εθνική έκλεισε με ανεκτέλεστο 10,8 εκατ. τεμαχίων, η Alpha Bank με 50 εκατ. τεμάχια, η Eurobank με 80,4 εκατ. και η Πειραιώς με 62,2 εκατ. Στα 203 εκατ. τεμάχια συνολικά το ανεκτέλεστο στις τράπεζες.
 
Η ΕΚΘΕΣΗ – ΣΥΣΤΑΣΗ: Να μην φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα – τουλάχιστον αυτή την περίοδο – καλεί τους επενδυτές διεθνώς η BNP Paribas.
 

Ειδικότερα, η υψηλόβαθμος αναλύτρια της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Estefania Ponte επισημαίνει ότι «δεν θα πρότεινα επενδύσεις στην Ελλάδα».
Η κατάσταση είναι ακόμη περίπλοκη και ασαφής, επισημαίνει χαρακτηριστικά. 


«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες» διευκρινίζει παράλληλα η αναλύτρια της BNP Paribas. Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρή.

«Δεν βλέπω Grexit» σημειώνει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το παράγωγο Global X FTSE Greece 20 ETF, το οποίο διαπραγματεύεται στη Wall, η BNP Paribas του προσδίδει αυξημένη βαρύτητα.

«Εάν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, το ETF ίσως αποτελεί μία καλή επιλογή» τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «αντανακλά» με ακρίβεια το τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγορα χρηματιστηριο

 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ -Απάντηση {από τον Π.Λ.]: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει παγιδευτεί σε μια χρεοκοπημένη χώρα, προσπαθεί απεγνωσμένα να διασωθεί με τρία μνημόνια και ενώ χρεοκόπησε τις τράπεζες…γιατί έτσι νόμισε ότι θα διασωθεί. 

Στην Ελλάδα συνέβησαν εγκληματικά λάθη, απανωτά μνημόνια που το ένα μετά το άλλο αποτύγχαναν, ενώ το αποκορύφωνα όλων χρεοκόπησαν τις τράπεζες….για να τις σώσουν. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα εφαρμόζει 3 μνημόνια δηλαδή υπήρξαν 3 αποτυχίες και οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 3 ανακεφαλαιοποιήσεις. Γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί και διατρέχουν συνεχή κίνδυνο χρεοκοπίας;

Α)Η συμφωνία που έχει υπάρξει είναι ακραία αντιαναπτυξιακή, ακραία υφεσιακή και όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα αποδώσει. Το τρίτο μνημόνιο με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει.

Και η αποτυχία θα καταγραφεί ως ύφεση στο ΑΕΠ με -4% για το 2015 και -1,75% για το 2016 σε ένα μάλλον ουδέτερο σενάριο, η ανεργία θα αυξηθεί εκ νέου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ο πρωτεργάτης της εθνικής παραγωγής θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.

Β)Οι τράπεζες που αποτελούν τον μηχανισμό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας βρίσκονται παγιδευμένες, βρίσκονται σε ομηρία, λόγω των κρατικών κεφαλαίων που έχουν δανειστεί και των κρατικών κεφαλαίων που θα δανειστούν εκ νέου λόγω των stress tests του Οκτωβρίου του 2015.

Γ)Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αυτό σημαίνει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου που πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλές για να είναι ελκυστικές. Άρα reverse split και χαμηλές τιμές αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες.

 
Η ΑΠΩΛΕΙΑ: Γεννημένος το 1936 στο Μελιδοχώρι Μονοφατσίου Ηρακλείου, ο Μιλτιάδης Καράτζης ακολούθησε μια λαμπρή επιχειρηματική πορεία δημιουργώντας από το μηδέν έναν Όμιλο, ο οποίος είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του, με 5 βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα και τη Γερμανία και εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. 
 

Έναν Όμιλο, ο οποίος εκτός από την βιομηχανική δραστηριότητα, έχει επιτυχημένα εξαπλωθεί στον τουριστικό κλάδο καθώς και στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.


Άνθρωπος με ειλικρινές και προοδευτικό όραμα, ο Μιλτιάδης Καράτζης ξεχώρισε για την μεγάλη του αγάπη για την Κρήτη, στηρίζοντας έμπρακτα τον τόπο του σε κάθε στιγμή της ζωής του. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017