ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014: Μέτριο το φινάλε στο τέταρτο τρίμηνο

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2014: Μέτριο το φινάλε στο τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο οι καταλύτες για μια καλύτερη συνέχεια δεν χάθηκαν σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Και συνεχίζει…

Από την έναρξη της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής το Δεκέμβριο ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα εμφάνιζε κάποια επιβράδυνση σε σχέση με αυτό το οποίο ανέμενε η αγορά στο τέλος του γ’ τριμήνου…

Δεδομένης της υψηλής συνεισφοράς του Δεκεμβρίου στις εμπορικές επιχειρήσεις (περίπου το 25% με 30% του ετήσιου τζίρου πραγματοποιείται την περίοδο των Χριστουγέννων) είναι μάλλον βέβαιο ότι το δ’ τρίμηνο χρήζει πτωτικής αναθεώρησης.

Ήταν κάτι που φάνηκε άλλωστε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Jumbo για τον κύκλο εργασιών του Ιανουαρίου όπου επισημάνθηκε η βαρύτητα του τελευταίου μήνα του χρόνου στον οποίο κύκλο εργασιών.

Πέρα από το προεκλογικό κλίμα που επηρέασε ανασταλτικά τις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου του τέταρτου τριμήνου οι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα των εταιριών μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Αν και στις 85 από τις 92 ημέρες του τέταρτου τριμήνου οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά ευνοϊκές για το εμπόριο η τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν αρκετή για να χαλάσει το ρυθμό που έτρεχε ο μήνας.

Οι έντονες χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν τους καταναλωτές εντός με αποτέλεσμα η κίνηση να μειωθεί και το συνολικό έσοδο να παραμείνει στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: Εδώ τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα για όσες εταιρίες έχουν υψηλή έκθεση στην κοστολογική τους βάση το πετρέλαιο και τα παράγωγα του, το φυσικό αέριο ή άλλα καύσιμα.

Η μείωση των τιμών βελτίωσε αφενός τα περιθώρια κέρδους και αφετέρου το κεφάλαιο κίνησης…

Ενώ για τις εταιρίες διύλισης ο συνδυασμός των ικανοποιητικών περιθωρίων και της αύξησης της ζήτησης σε πετρέλαιο θέρμανσης και καύσιμα κίνησης διαμορφώνει πολύ θετικές προϋποθέσεις για ένα καλύτερο τρίμηνο από το τρίτο, στο οποίο η εταιρίες επανήλθαν σε οριακή κερδοφορία.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ Ευρώ/Δολαρίου: Καλύτερο τρίμηνο για όσους εξάγουν και θα δούν τα έσοδα τους έστω και παθητικά να αυξάνουν, χαμηλότερο αποτέλεσμα για όσους εισάγουν και δεν μπόρεσαν να μετακυλήσουν την αύξηση στην κατανάλωση ή δεν είχαν προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης.

Τράπεζες: Δύσκολο τρίμηνο το οποίο αν και ξεκίνησε πολύ καλά είχε εκροές καταθέσεων το Δεκέμβριο, πιθανώς υψηλότερο επιτοκιακό κόστος και διαφορές αποτίμησης προς τα κάτω για μια σειρά αξιόγραφα συνδεδεμένα με το χρηματιστήριο και τα ομόλογα.

ΟΠΑΠ: «Αναγκαστικά» καλύτερο τρίμηνο λόγω λαχείων που ενοποιούνται για πρώτη φορά και πολλαπλών τζακποτ σε τζόκερ και λόττο.

Κατασκευές: Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν προκύπτει κάποια ιδιαίτερη αυξητική μεταβολή. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σε πίεση και ως εκ τούτου τα μεγέθη θα κινηθούν σε χαμηλή πτήση.

ΕΧΑΕ: Ο τζίρος της αγοράς στο 4ο τρίμηνο έκλεισε στα 110 εκατ. ευρώ χάνοντας την δυναμική των προηγούμενων δύο τριμήνων προσγειώνοντας την κερδοφορία στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ωστόσο η ΕΧΑΕ είχε επιβαρυνθεί με έκτακτη φορολογία εμφανίζοντας ζημιές 8,2 εκατ. ευρώ και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα χαμηλής βάσης σύγκρισης.