ΑΜΑΝΤΑ ΣΤΕΙΒΛΙ – Η γόησσα των αγορών έρχεται στην Ελλάδα για επένδυση ύψους 2 δισ. δολ. | Mikrometoxos.gr

ΑΜΑΝΤΑ ΣΤΕΙΒΛΙ – Η γόησσα των αγορών έρχεται στην Ελλάδα για επένδυση ύψους 2 δισ. δολ.

15.08.2016 06:05

ΑΜΑΝΤΑ ΣΤΕΙΒΛΙ

Η γόησσα των αγορών έρχεται στην Ελλάδα

Επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων, περίπου 1,78 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει η PCP Capital Partners LLP.

  • ΕΘΝΟΣ

 
Η γόησσα των αγορών έρχεται στην Ελλάδα

Αυτό αποκάλυψε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο η επικεφαλής της PCP, Αμάντα Στέιβλι, εμφανίζεται πρόθυμη να ηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, με στόχο την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού. Στη συνέχεια η Παγκρήτια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για την εξαγορά «προβληματικών» περιουσιακών στοιχείων άλλων ελληνικών τραπεζών τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η PCP έχει ήδη εγκαταστήσει μια μικρή ομάδα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι επενδύσεις της φέρεται να στηρίζονται και από κρατικούς επενδυτές. Οπως δήλωσε η κ. Στέιβλι, «η PCP έχει εντυπωσιαστεί από τη δουλειά που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει ισχυρό κλίμα για ξένες άμεσες επενδύσεις», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ανακεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών». Εκτός της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ περίπου, το fund επιδιώκει και την αγορά διαφόρων ελληνικών επιχειρήσεων.

Γεννημένη στις 11 Απριλίου του 1973, στο Ρίπον, μια περιοχή της Αγγλίας στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ, η Αμάντα Λουίζ Στέιβλι έγινε γνωστή για τα deals που ολοκλήρωσε χάρη στις γνωριμίες της με επενδυτές της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, το 2008 η Στέιβλι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επένδυση ύψους 7,3 δισ. στερλίνων στην Barclays από τις οικογένειες που ελέγχουν το Αμπου Ντάμπι και το Κατάρ, καθώς και από το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ (Qatari).

Μπίζνες με τον σεΐχη
Η επενδυτική εταιρεία της Στέιβλι, η PCP Capital Partners, έδρασε για λογαριασμό του σεΐχη Μανσούρ Βιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν (μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι), ο οποίος επένδυσε 3,5 δισ. στερλίνες αποκτώντας το 16% της βρετανικής τράπεζας. Η PCP φέρεται να έλαβε προμήθεια 110 εκατ. στερλινών, με το καθαρό κέρδος -αφαιρώντας δηλαδή τα ποσά που δόθηκαν στους συμβούλους- να φτάνει τις 40 εκατ. στερλίνες.

 
Η γόησσα των αγορών έρχεται στην Ελλάδα

Η Στέιβλι ενεπλάκη και σε ακόμη ένα σημαντικό deal του σεΐχη Μανσούρ, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν και απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι.

Η Στέιβλι, η οποία είχε περιγράψει τον εαυτό της ως έναν «παραγωγό deals της? καρδιάς», είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Guardian» ότι «είμαι ευγνώμων που μου δόθηκαν τόσες ευκαιρίες. Δεν είναι για τα χρήματα – δεν θα με ένοιαζε είτε έβγαζα 8 εκατ. είτε 200 εκατ. στερλίνες. Αυτό που θέλω είναι όταν πέφτω για ύπνο το βράδυ να λέω ότι έκανα μια καλή δουλειά».

Η Αμάντα είναι κόρη του Ρόμπερτ Στέιβλι, ενός γαιοκτήμονα, ο οποίος ίδρυσε το θεματικό πάρκο Lightwater Valley, και της Λιν, ενός περιστασιακού μοντέλου και πρωταθλήτριας στην ιππασία. Πέρασε, ωστόσο, μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας με τους γονείς της μητέρας της. Ο παππούς της, Ραλφ Ρέιπερ, έκανε μια περιουσία χάρη σε μία αλυσίδα καταστημάτων στοιχήματος, περιλαμβανομένου και του μεγαλύτερο νόμιμου καταστήματος στον Βορρά, σε ένα… κελάρι του Ντονκάστερ, όπου τα ημερήσια έσοδα έφταναν τις 10.000 στερλίνες.

Η μικρή Αμάντα είχε ταλέντο στην ιππασία και στα αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ηλικία 14 ετών έτρεχε τα 100 μέτρα σε 12,6 δευτερόλεπτα, ωστόσο ένας τραυματισμός στον αχίλλειο τένοντα σταμάτησε άδοξα τα όνειρά της για καριέρα ως αθλήτρια.

Η Αμάντα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επένδυση αραβικών κεφαλαίων στη βρετανική Barclays, δεν συγκινήθηκε όμως από τα παράσημα του πρίγκιπα Αντριου και απέρριψε την πρόταση γάμου.
Η Αμάντα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επένδυση αραβικών κεφαλαίων στη βρετανική Barclays, δεν συγκινήθηκε όμως από τα παράσημα του πρίγκιπα Αντριου και απέρριψε την πρόταση γάμου.

Στα 16 της εγκατέλειψε το σχολείο και γράφτηκε σε φροντιστήριο, όπου μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο κολέγιο St Catharine του Κέιμπριτζ, στο αντικείμενο των σύγχρονων γλωσσών.

Στη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε ως μοντέλο προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά της, ωστόσο και πάλι εγκατέλειψε πριν από το πτυχίο, αφού μετά τον θάνατο του παππού της έπαθε κρίση άγχους και κατέληξε στο νοσοκομείο.

Το 1996, σε ηλικία μόλις 22 ετών, έκανε μια κίνηση-έκπληξη, καθώς δανείστηκε ποσό ύψους 180.000 στερλινών και αγόρασε το εστιατόριο «Stocks» στο Μπότισαμ, μια περιοχή μεταξύ Κέιμπριτζ και Νιούμαρκετ. Μέσω του εστιατορίου αυτού γνώρισε αρκετά μέλη της ιπποδρομιακής κοινότητας του Νιούμαρκετ και ειδικότερα τους ανθρώπους από τους στάβλους της Godolphin Racing, ιδιοκτησίας της βασιλικής οικογένειας Αλ Μακτούμ από το Αμπου Ντάμπι, καθώς και στελέχη από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας του Κέιμπριτζ.

Οι πρώτες επιτυχίες
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε τα deal με μετοχές που είχαν σχέση με εταιρείες dot.com και βιοτεχνολογίας. Τότε αποφάσισε να κλείσει το εστιατόριο και το 2000 άνοιξε το συνεδριακό κέντρο Q.ton, αξίας 10 εκατ. στερλινών και έκανε joint venture με το Trinity College και το Cambridge Science Park. Φήμες εκείνης της εποχής έφερναν μεταξύ των επενδυτών στην Q.ton τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις τον Νοέμβριο του 2001. Ακολούθησε ταξίδι της Στέιβλι στην Ιορδανία ως φιλοξενούμενης του βασιλιά. Την ίδια χρονιά που η Στέιβλι ανακηρύχθηκε επιχειρηματίας του 2000 πούλησε μετοχικό ποσοστό 49% της Q.ton στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών EuroTelecom αντί 2 εκατ. στερλινών. Λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, η εταιρεία κατέρρευσε πληρώνοντας το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια η Στέιβλι αποφάσισε να μετακομίσει στο Ντουμπάι, επιδιώκοντας να επεκτείνει τις επαφές της στη Μέση Ανατολή, καθώς είχε προβλέψει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για αρκετές οικονομίες της περιοχής. Μέσα σε μία δεκαετία περίπου κατάφερε να «χτίσει» μια σπουδαία σχέση με κορυφαίους παράγοντες του Περσικού Κόλπου, την οποία δεν απολάμβανε σχεδόν κανένας μη Αραβας.

Οι γνωριμίες αυτές της χάρισαν το μεγαλύτερο deal της ζωής της, στα τέλη του 2008, καθώς μεσολάβησε για την επένδυση αραβικών κεφαλαίων στη βρετανική Barclays, «σώζοντας» ουσιαστικά τη βρετανική τράπεζα. Ο υψηλότερα αμειβόμενος τραπεζίτης του City, ο Ρότζερ Τζένκινς, ήταν εκείνος που έφερε την επένδυση του Κατάρ στο deal, ενώ η Στέιβλι συμβούλευσε τον σεΐχη Μανσούρ από το Αμπου Ντάμπι να αγοράσει ποσοστό 16% καταβάλλοντας 3,5 δισ. στερλίνες. Η συμφωνία απέδωσε κέρδη 2,25 δισ. στερλινών και για τον σεΐχη δύο χρόνια αργότερα, όταν και πούλησε τη συμμετοχή του.

Το deal της Barclays ακολούθησε η εξαγορά εκ μέρους του Μανσούρ της Μάντσεστερ Σίτι αντί 210 εκατ. στερλινών μέσω του Abu Dhabi United Group, χαρίζοντας στην PCP Capital Partners προμήθειες ύψους 10 εκατ. Η Στέιβλι ενεπλάκη και στις διαπραγματεύσεις για την αγορά 49% της Λίβερπουλ από τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ (μέσω της Dubai International Capital), ωστόσο το συγκεκριμένο deal δεν είχε αίσια κατάληξη.

Σε ό,τι αφορά τα… προσωπικά της, το 2003 η Αμάντα φιγουράριζε στα εξώφυλλα των εφημερίδων χάρη στη σχέση της με τον δούκα του Γιορκ, τον δεύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, την πρόταση γάμου του οποίου πάντως… απέρριψε.

Οκτώ χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον ιρανικής καταγωγής Μεχράντ Γκοντούσι. Ο Γκοντούσι τής έκανε πρόταση γάμου την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στο ηλιοβασίλεμα, με θέα το Ντουμπάι, όπου και ζουν, χαρίζοντάς της ένα γιγαντιαίο δαχτυλίδι με τρία διαμάντια.

Ο πλούσιος γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο West Wycombe Park στο Bucking­hamshire, ενώ το νυφικό της είχε την υπογραφή της Σάρα Μπάρτον, που είχε σχεδιάσει και το νυφικό της Κέιτ Μίντλετον.

ΝΙΚΟΣ ΜΥΡΤΑΚΗΣ
Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές

Τα δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που θέλουν την PCP Capital Partners LLP να ενδιαφέρεται να μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από στελέχη της διοίκησης της κρητικής τράπεζας. Οπως ανέφερε στο «ΕτΚ» ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας, Νίκος Μυρτάκης, δεν υπάρχει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς PCP Capital Partners.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι δύσκολο θα επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν και οι λεγόμενες… συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Ο κ. Μυρτάκης, ωστόσο, τόνισε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών, με ταυτόχρονη ανάληψη της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους επόμενους μήνες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις». Μεταξύ αυτών ενδέχεται να περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι «παθητικοί επενδυτές», οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να αναμειχθούν με το μάνατζμεντ της τράπεζας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κάποια χρονική πίεση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τη σχετική πρόνοια του Μνημονίου, καθώς η Παγκρήτια έχει καλύψει τις βασικές κεφαλαιακές της ανάγκες.

Κέρδη 6,37 εκατ.
Η τράπεζα κατάφερε στο τέλος του 2015 να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας με 69,6 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου (30,9 εκατ. ευρώ) και έκδοσης δύο νέων ομολογιακών δανείων που προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια. Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας αυξήθηκε στο 9,31% έναντι 8,78% την 31/12/2015, υπερκαλύπτοντας τα κατώτατα όρια των εποπτικών Αρχών. Ακόμη, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 91,36 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,46 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31/12/2015.

Τα κέρδη του α’ εξαμήνου (6,37 εκατ. ευρώ) και η κίνηση της διαδικασίας μετατροπής προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε εκκαθαρισμένες και οριστικές μειώνουν το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών, σύμφωνα με τον κ. Μυρτάκη, στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017