ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ: Πιο πλούσια η Ελλάδα χωρίς μετρητά | Mikrometoxos.gr

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ: Πιο πλούσια η Ελλάδα χωρίς μετρητά

15.08.2015 23:37

Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Πιο πλούσια η Ελλάδα χωρίς μετρητά

Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων ήταν καταστροφική εξέλιξη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Στην ελληνική περίπτωση, όμως, είχαν και μια απρόσμενα θετική διάσταση. Ο περιορισμός στη χρήση μετρητών και η ξαφνική -έστω και αναγκαστική- χρήση από εκατομμύρια πολίτες της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-Banking), οι χρήστες της οποίας πενταπλασιάστηκαν (μόνο τον Ιούλιο υπήρξαν πάνω από 150.000 νέες εγγραφές), εκ των πραγμάτων περιορίζει τη φοροδιαφυγή.

Σε μια οικονομία που χαρακτηρίζεται, και πλήττεται, από τη συγκεκριμένη παθογένεια, η πτυχή αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη, έστω και αν έρχεται ως απόρροια μιας εξέλιξης που τραυματίζει την οικονομία. Παραλογισμός θα πει κανείς. Σωστά. Αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί η ελληνική οικονομία δεν είναι ένα θέατρο του παραλόγου;

Μαζί με το e-Banking οι περιορισμοί οδήγησαν και σε αλματώδη αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Ολο και περισσότεροι Ελληνες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν έξοδα της καθημερινότητας με κάρτες, μια συμπεριφορά του καταναλωτή, και του πολίτη γενικότερα, που επίσης συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της «μαύρης οικονομίας». Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούλιο εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες, αριθμός δεκαπλάσιος σε σχέση με την περίοδο πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Οι προοπτικές που ανοίγονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι τεράστιες, εάν αναλογισθεί κανείς ότι σήμερα οι πληρωμές με κάρτες αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% των συνολικών πληρωμών στη χώρα, ένα από τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως με κάρτες και ηλεκτρονικά, καθίσταται πολύ πιο δύσκολη η απόκρυψη εισοδημάτων.

Σήμερα μόλις 150.000 επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει συσκευές POS, αλλά με τον ρυθμό που αυξάνεται η χρήση τους, και μάλιστα σε όλους τους κλάδους, από εστιατόρια μέχρι φαρμακεία, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία θα ξεπεράσουν τις 400.000.

Στο ίδιο πλαίσιο, και παρά τις αντιδράσεις -εν μέρει κατανοητές, ιδιαίτερα από ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κάρτες και το e-Banking-, και τα όρια στις αναλήψεις μετρητών αποφέρουν σημαντικά οφέλη. Οσο λιγότερη είναι η χρήση των μετρητών, τόσο το καλύτερο.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και υπό το σημερινό καθεστώς η δυνατότητα ανάληψης μετρητών παραμένει τεράστια. Για να καταστεί αυτό πιο σαφές, πρέπει να αναλογισθεί κανείς ότι ένα ζευγάρι με λογαριασμούς σε τρεις ελληνικές τράπεζες έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα ανάληψης άνω των 10.000 ευρώ σε μετρητά μηνιαίως. Εάν τα όρια ήταν χαμηλότερα, θα αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν περισσότερο το ηλεκτρονικό χρήμα και θα συνέβαλαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών απλοποιεί την καθημερινότητα και σιγά σιγά γίνεται συνήθεια. Οταν πάγιες εντολές και κάθε είδους πληρωμές γίνονται αυτόματα, το όφελος για όλους, πολίτες και δημόσιο, σε χρόνο και χρήμα, είναι τεράστιο. Οσο περισσότερο η συμπεριφορά του πολίτη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πιο δύσκολο είναι να επιστρέψει στις προηγούμενες συνήθειες. Στην πορεία θα ζητά και αργότερα θα απαιτεί να πληρώνει ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται και οι επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται προσφέροντας τη σχετική δυνατότητα στους πελάτες τους.

Ο περιορισμός των «μαύρων» χρημάτων θα αυξήσει την «άσπρη» οικονομία και, άρα, το επίσημο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, εξέλιξη που θα βελτιώσει τη σημερινή, πολύ αρνητική, σχέση του ΑΕΠ με το χρέος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της χώρας.

Αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, θα αλλάξει και η φορολογική πολιτική. Θα καταστεί δυνατή η μείωση των συντελεστών.

Τη στιγμή που το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας είναι «μαύρη», είναι βέβαιον ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα συμβάλει καθοριστικά, περισσότερο από κάθε άλλο μέτρο, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της και, τελικά, στην υγιή και βιώσιμη ανάπτυξή της.

Έντυπη

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017