ΑΕΕΠ (Εταιρείες Επενδύσεων Ακινήτων): Το πάρτι τελειώνει…

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς το ακούσατε και πόσοι το καταλάβατε, αλλά στην ομιλία του από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, ανέφερε κάτι ιδιαίτερα ουσιαστικό, με το οποίο κανείς εχέφρων δεν διαφωνεί και εξ όσων γνωρίζω, συμφωνεί και με τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μιχάλης Σάλλας, λοιπόν, επισήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγούς και όχι επιτηδευματίες, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και φωτογραφίζει ουσιαστικά τις επερχόμενες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, στον τομέα της φορολόγησης, είναι επιεικώς άνιση η μεταχείριση μεταξύ των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και του Έλληνα φορολογούμενου.

Οι ελληνικές ΑΕΕΠ, έχουν effective tax rate 3,5%, ενώ η ακίνητη περιουσία του ιδιώτη φορολογείται με 40%-60% και οι ελληνικές επιχειρήσεις με 26%!

Δεν μπορεί, δηλαδή, να συνεχιστεί αυτό το σκανδαλώδες καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης, σε εταιρείες που δεν παράγουν ή μη μόνον αγοράζουν ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές, εκμεταλλευόμενες την μεγάλη οικονομική κρίση και πληρώνουν φόρο μόνο 3,5%.

Το καθεστώς αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση και στρέβλωση και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα τελειώσει, καθώς αποτελεί μία από τις κύριες πηγές, από τις οποίες μπορούν να εξευρεθούν κεφάλαια πολύτιμα, για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Αυτό, για όσους αναρωτιούνται από που θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση.

Από τη μείωση της σημερινής φορολογίας των μικρών και μεσαίας αξίας ακινήτων και την φορολόγηση με μεγαλύτερο συντελεστή των ΑΕΕΠ, εκτιμάται ότι το άμεσο όφελος θα είναι πολύ μεγάλο.

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ(sportandbusiness.gr)