ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ: Η σημασία του dress code | Mikrometoxos.gr

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ: Η σημασία του dress code

08.08.2015 19:01
Άγγελος Στάγκος ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Η σημασία του dress code

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ

Ανέκαθεν στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος αφορούσε τα μεγάλα, εκείνα τα θέματα που θα έλυναν τα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης, του πλανήτη, οριστικά και με μια κίνηση. Κάπως έτσι πίστεψε και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έφερνε τον σοσιαλισμό (α λα γκρέκα, όχι τίποτα σοβαρό) στη χώρα και θα άλλαζε την Ευρώπη, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Από τα «μικρά» όμως θέματα, με τα οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ και κανείς, διείσδυσαν η ασυδοσία και η ασυναρτησία, δηλαδή ο ακατάσχετος λαϊκισμός, στην καθημερινότητα. Ετσι έφτασε η χώρα στη σημερινή απόλυτη παρακμή…
Οσο και να ακούγεται σαν χωρατό, η ανασύνταξη της χώρας θα μπορούσε ίσως να ξεκινήσει από τον ενδυματολογικό κώδικα, τον γνωστό και ως dress code. Το επίπεδο της Βουλής, που έχει πέσει στα μη περαιτέρω, δεν θα αναβαθμιστεί επί της ουσίας, αλλά η επιβολή της γραβάτας στους βουλευτές και ανάλογης ενδυμασίας στις συναδέλφους τους θα ανέβαζε κάπως τη σοβαρότητα και το κύρος που της αρμόζει ως θεσμού.
Θα βοηθούσε πιθανόν να επικρατήσει άλλη ατμόσφαιρα στις συζητήσεις, να γίνουν πιο συγκρατημένοι στα λόγια και στη συμπεριφορά τους οι βουλευτές, να σκέφτονται δύο φορές τι θα πουν, να σέβονται τον χώρο. Δεν είναι ζήτημα τυπολατρίας και κομφορμισμού. Στα ξένα Κοινοβούλια γνωρίζουν ότι το dress code δημιουργεί αίσθηση σεβασμού και στους λαούς για το κοινοβουλευτικό πολίτευμα.
Αντίστοιχα, το dress code χρειάζεται και σε άλλους χώρους, όπως στις τράπεζες. Οι τράπεζες θέλουν να δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας στον κόσμο που τους εμπιστεύεται τα λεφτά του ή κάνει συναλλαγές μέσω αυτών. Γι’ αυτό στο εξωτερικό οι τραπεζικοί υπάλληλοι είναι γραβατοφορεμένοι και φρεσκοξυρισμένοι.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους πιλότους των αεροπλάνων και όσοι έχουν ταξιδέψει με την Greyhound (το ανάλογο του ΚΤΕΛ) στις ΗΠΑ ξέρουν ότι οι οδηγοί φορούν στολή και γραβάτα για τους ίδιους λόγους, αν και μεταφέρουν φτωχό κόσμο. Ως και οι υπάλληλοι των μεσιτικών γραφείων στη Βρετανία φορούν γραβάτα…
Δεν είναι πλατείες, καφενεία και παραλίες όλοι οι χώροι, και η ενδυμασία παίζει τον ρόλο της στον σεβασμό και στην εμπιστοσύνη.

Έντυπη Κ

σχολια

Αν θυμηθειτε πως παρουσιασθηκε ο Τσακαλωτος στο Εurogroup,στην παρθενικη του εμφανιση ως ο νεος Ελληνας ΥΠΟΙΚ-αντικαταστατης του Βαρουφακη προσθετω-…ενα μονο σχολιο σηκωνει: ηταν η επιτομη του λ-ε-τ-σ-ο-υ….Αυτη την εικονα εισεπραξαν ολοι οι παρευρισκομενοι… Εχουμε στειλει στο ναδιρ την εικονα της Ελλαδος.

——————

Σωστά τα λέτε κ. Στάγκο, αλλά δεν ακούει κανείς. Και κυρίως δεν τον ενδιαφέρουν αυτά τον λαό. Τον περισσσότερο κόσμο τον ενδιαφέρει να ξεφύγει παράνομα από τις φορολογικές υποχρεώσεις του, αλλά αδιαφορεί για την εμφάνιση των υπαλλήλων του κράτους. Δεν τον πειράζει που στέκεται στην ουρά για να κάνει μιά συναλλαγή με την τράπεζα, όπου έχει τα λεφτά του. Εννοώ πριν από την καθιέρωση των capital controls.

Στο εξωτερικό οι υπάλληλοι, όσοι είναι μπροστά από τον “γκισέ” είναι όλοι όρθιοι. Θα μου πείτε έχουν στην κεντρική Ευρώπη μεσημεριανό διάλειμμα, (Mittagspause). Ας έκαναν και στην Ελλάδα. Τους εμπόδισε ο πρακτορικός συνδικαλισμός, που έχει πολλή μεγάλη συνεισφρά στο δράμα της Ελλάδος. Εκεί ο μέσος όρος αναμονής είναι 2 – 3 λεπτά και οι θύρες είναι συνηθισμένες συχνά 60 – 80 ετών, και όχι πανάκριβες (με τα λεφτά τίνος;;;) ηλεκτρονικές όπως στην Ελλάδα.

Τέλος ο λαός δεν ένδιαφέρεται για τον ωραίο, παρά μόνο για το χρήσιμο υπό την έννοια χρήματος που δεν διακαιούται. Τίποτα ψευδείς αγροτικές δηλώσεις, ατιμώρητη παραοικονομία, απορρόφιση πόρων της ΕΕ χωρίς προσφορά έργου και τα παρόμοια. Κι όσο για την εμφάνιση κοιτάξτε και
προς τους κλάδους των εκπαιδευτικών, από την πρωτοβάθμια ως και την 3βάθμια. Κλάδοι όπου κυριαρχούν τα τελευταία 40 έτη οι συνδικαλιστές και οι κατά δήλωσιν τους προοδευτικοί.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017