Ώρα μηδέν!!

Κάθε χρονιά έχει τουλάχιστον ένα γεγονός που προσδιορίζει την απόλυτη χρηματιστηριακή στιγμή. Μέσα στην πορεία του 2015 δεν ήταν λίγες εκείνες οι χρηματιστηριακές στιγμές όπου ο Γενικός Δείκτης αποτύπωσε ένα γεγονός έντονα καταγράφοντας ισχυρές διακυμάνσεις. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν θα έχει την οικονομική και χρηματιστηριακή προέκταση που θα έχει το αποτέλεσμα του αυριανού Eurogroup. Η ερχόμενη Δευτέρα είναι ίσως η πιο σημαντική Δευτέρα του 2015. Κλείσιμο της συμφωνίας σημαίνει εξασφάλιση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων δανείων του ΔΝΤ, ανοικτές τράπεζες, ράλι ανακούφισης στην χρηματιστηριακή αγορά και την αγορά ομολόγων, αποκλιμάκωση των spreads και χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου για τις ελληνικές μετοχές. Ενδεχόμενη αστοχία θα φέρει χρεωκοπία στα δάνεια του ΔΝΤ, κραχ στο Χρηματιστήριο, τις τράπεζες στα όρια τους και το εμπόριο σε διάλυση.  Σε αυτό το στοίχημα «μαύρο – κόκκινο» η ελληνική Αγορά φαίνεται μοιρασμένη. Αυτό έδειξε τουλάχιστον η χρηματιστηριακή της πορεία την εβδομάδα που πέρασε. Οι δηλώσεις και οι αναλύσεις ήταν το ίδιο μοιρασμένες τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Το κλίμα και η προοπτική αποτέλεσαν για μια ακόμα εβδομάδα την τέλεια συνταγή για την αύξηση της μεταβλητότητας πριν και μετά την «ώρα μηδέν».

 

Επί της ουσίας η εβδομάδα που πέρασε τελειώνει με δύο προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι μικρές βελτιώσεις που πέτυχε η ελληνική πλευρά (μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, ΦΠΑ 13% στο ρεύμα, αλλαγή στο ΕΚΑΣ έως το 2019, εξαίρεση της μικρής ΔΕΗ από τις αποκρατικοποιήσεις) δεν έχουν γεφυρώσει ακόμα το χάσμα με τις προτάσεις των δανειστών. Οι βασικές διαφορές εντοπίζονται στην πώληση του ΑΔΜΗΕ, στο ενιαίο ΦΠΑ στα νησιά και την πιο αυστηρή περιγραφή στο κομμάτι που αφορά το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Αν και οι διαφορές δεν είναι αμελητέες η σύγκλιση που έχει επιτευχθεί είναι τέτοια που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η συμφωνία είναι πιο κοντά σε σχέση με τα αρχικά σχέδια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως και να έχει το βράδυ του Σαββάτου θα φανεί αν τελικά η απόσταση που διανύθηκε είναι ικανή για να κλείσει η αξιολόγηση.

 

Στο σενάριο της συμφωνίας το στρες θα είναι μεν λιγότερο αλλά θα χρειαστεί ένα ακόμα γεγονός για να γραφτεί ο επίλογος της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης: Η ψήφιση των σχετικών άρθρων από την Ελληνική Βουλή. Η σημασία αυτής της παραμέτρου δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν διαφαίνεται απόλυτη σύμπλευση των όρων της συμφωνίας με τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ενδεχόμενη αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να αποτελέσει νέο στοιχείο ρίσκου για την Αγορά καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις ανάλογες με αυτές της περιόδου του 2011.

 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα ράλι 144 μονάδων με αφετηρία τα χαμηλά έτους (651 μονάδες) διόρθωσε αρχικά σε λογικό εύρος για τα κέρδη που είχαν προηγηθεί και εν συνεχεία κινήθηκε σταθεροποιητικά με τον τζίρο της Παρασκευής να αποτελεί ένδειξη αναμονής. Σε αυτή την διαδρομή η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης τηρήθηκε χωρίς μα προβληματίζει ενώ το πέρας της ανόδου συμπίπτει με τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Ακόμα και οι τεχνικές ενδείξεις διατηρούν ίσες αποστάσεις από το ενδεχόμενο συνέχισης ή ολοκλήρωσης της ανόδου αφού τα αγοραστικά σήματα (MACD) δεν έχουν καθολική υποστήριξη. Οι ταλαντωτές είναι στην ζώνη της ουδετερότητας οριακά υψηλότερα από την μέση του διαγράμματος διατηρώντας ίσες αποστάσεις από το δυνητικό ανοδικό και καθοδικό περιθώριο των ζωνών υπερβολής. Είναι από τις λίγες φορές που η τεχνική εικόνα εναρμονίζεται τόσο πολύ με την ροή γεγονότων υπογραμμίζοντας τον βαθμό αβεβαιότητας αλλά και την έλλειψη ειδικής πληροφόρησης που άλλες φορές εκ των υστέρων διαπιστώνονταν πριν από μεγάλες κινήσεις του Γενικού Δείκτη.

 

* ,