Όλα τα βλέμματα επικεντρώνονται στην ερχόμενη Δευτέρα…

Κι όμως ο γ.δ. έχει κλείσει θετικά δέκα φορές στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις. Το σκορ γράφει δηλ. 10-6, αλλά τα κέρδη του είναι μερικές μονάδες πάνω από τις 723,66 μονάδες του κλεισίματος της 19ης Μαρτίου 2015 μετά το σημερινό -3% που τον έφερε στις 729,81 μον. με την αξία των συναλλαγών του Χ.Α. στα 86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 13,46 εκατ. αφορούσαν τα πακέτα της ημέρας…

Το ελάχιστο του γ.δ. ήταν στο -3,52% στις 725,92 μονάδες, ενώ στο πρώτο μέρος της συνάντησης είχε βρεθεί θετικός έως και +1,12% στις 760,81 μονάδες. Είχαμε σήμερα και την λήξη στα Παράγωγα, την καθημερινή σχετική ειδησεογραφία – σεναριογραφία του… [να μην το… γράψουμε καλύτερα], τις δηλώσεις των αξιωματούχων κλπ αλλά τις προσπερνάμε γιατί και όφελος δεν βγάζει κανείς και θολώνει κι από πάνω…
Ο F25 τώρα από το υψηλό της ημέρας στις 225,49 μονάδες [+1.39%] έκλεισε με μεγάλες απώλειες στο -3,11% στις 215,47 μονάδες πολύ κοντά στο ελάχιστο του και με τζίρους 83,64 εκατ. από τα συνολικά [86] ήτοι ποσοστό 97,2%[!!]. Στα 185,3 εκατ. τεμάχια ο συνολικός όγκος της ημέρας, με τα 101,4 εκατ. τεμάχια [54,7%] να απορροφώνται από την μετοχή της Eurobank.
Από τις [25] μετοχές του θετικά έκλεισαν μόλις οι [6] με επικεφαλής τον ΟΛΠ στο +5,18% με τζίρο 363,5 χιλ. ευρώ, την ΜΙΓ [+3,64% και 159 χιλ. ευρώ], την ΕΥΡΩΒ [+3,49% με 8,9 εκατ. ευρώ] και την ΤΕΝΕΡΓ στο +1,29% με 148 χιλ. ευρώ. Οριακή άνοδο για τις ΕΥΔΑΠ και ΓΡΙΒ. Σταθερή παρέμεινε η μτχ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Ενώ υποχώρησαν οι υπόλοιπες [18] με προεξάρχουσες τις ΕΤΕ [-9,53% στο 0,9590 ευρώ, με κφση 3,39 δισ. ευρώ], ΑΛΦΑ [-7,27%, στο ιστορικό χαμηλό της στα 0,2040 ευρώ με τζίρο 6,15 εκατ. ευρώ στην αποτίμηση των 2,6 δισ., ευρώ], ΜΠΕΛΑ [-7,27% σήμερα μετά το χθεσινό +7,17% κι άντε βγάλε νόημα-συμπέρασμα], ΟΠΑΠ [-5,44% στα 8 ευρώ και στην κφση των 2,55 δισ.] και ΜΥΤΙΛ [-5,43% στα 5,2200 ευρώ με τζίρο  1,26 εκατ. ευρώ.]
—————————-
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ από τον Μάνο Χατζηδάκη της BETA SEC.
Στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές επικεντρώθηκε και η εβδομάδα που πέρασε, με τις δηλώσεις επισήμων και αρμόδιων προσώπων να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της οικονομικής ειδησεογραφίας. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας ήταν και η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο αξιολόγησης S&P ο οποίος στα κυριότερα σημεία της έκθεσης του αναθεώρησε σημαντικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας το 2015 καθώς και για το πρωτογενές αποτέλεσμα.
Η πίεση που εκδηλώθηκε μετά την δημοσίευση της έκθεσης επικεντρώθηκε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο καθώς η εκτίμηση επιδείνωσης των μακροοικονομικών υνθηκών έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκτιμήσεις των επισφαλειών που ήδη αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζικών ισολογισμών. Όπως και να έχει από την στιγμή που η ελληνική διετία διαπραγματεύεται με απόδοση άνω του 23% οι εκθέσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν αλλάζουν κάτι σε ότι αφορά τα δεδομένα των δυνητικών αποτιμήσεων, επιτείνουν ωστόσο την αποστροφή από την ανάληψη ελληνικού ρίσκου παρά την συνεχή διολίσθηση των τιμών και τις αποκλίσεις αποδόσεων που παρατηρούνται μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Όλα τα βλέμματα επομένως επικεντρώνονται στην ερχόμενη Δευτέρα. Αν το Euroworking Group δώσει το πράσινο φώς το απόγευμα της Δευτέρας, η ελληνική αγορά οφείλει ένα ράλι εκτόνωσης με ορίζοντα την συμφωνία του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλιώς το γνωστό πτωτικό σύρσιμο που επικρατεί από το τέλος Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί επισκιάζοντας τα όσα συμπαθητικά μίκρο ή μάκρο νέα ανακοινώνονται.
Δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι μετά από μια ανάλωση χρόνου δύο μηνών μετά την συμφωνία του Eurogroup του Φεβρουαρίου η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης έχει φθάσει σε κομβικό σημείο λόγω της μεγάλης πίεσης που παρατηρείται στο θέμα της ρευστότητας αλλά και της εξεύρεσης πόρων για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του Ελληνικού .ημοσίου.
Οι αβεβαιότητες και το ρίσκο που συνεπάγεται μια αστοχία στις διαπραγματεύσεις καθώς και η πίεση στις αποτιμήσεις δημιουργούν ένα μίγμα παραγόντων που ευνοούν την αύξηση της μεταβλητότητας της αγοράς σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάληξης των συνομιλιών. Ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και
γρήγορα αντανακλαστικά ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας.
Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού δείκτη 
Επιδεινώθηκαν επικίνδυνα απειλώντας πλέον να σπάσουν την συσσώρευση τιμών και να κινηθούν προς νεώτερα φετινά χαμηλά. Ακόμα το τελευταίο οχυρό των 723 μονάδων δεν έχει πέσει ωστόσο η απόσταση ασφαλείας έχει μειωθεί αισθητά κάνοντας ιδιαίτερα ευαίσθητη την διαπραγμάτευση του Γενικού δείκτη σε αυτά τα επίπεδα. Η απώλεια του σημείου εκκίνησης της προηγούμενου ανοδικής αντίδρασης θα αυξήσει τις πιθανότητες για την διολίσθηση προς τις 660 μονάδες.
Αναμενόμενα ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης στο ημερήσιο διάγραμμα ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν ακόμα εισέλθει στις υποτιμημένες ζώνες τιμών εμφανίζοντας μικρές ανοδικές αποκλίσεις. Η ανάλωση χρόνου έχει μειώσει το σημείο στροφής της τάσης κατεβάζοντας το όριο στις 790 μονάδες. Αν και η τάση έχει ανακτήσει την δυναμική από την πτωτική ορμή της τρέχουσας εβδομάδας ακόμα δεν έχει δοθεί το σύνθημα ακύρωσης του σεναρίου της ανοδικής αντίδρασης έστω και οριακά.
Θα μεταβάλλουμε άποψη μόνο σε διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 720 μονάδες καθώς οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών αφήνουν ένα περιθώριο ερμηνείας θορύβου στις συναλλαγές της Παρασκευής.
Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας 
Σε αυτή δεσπόζει η σύνοδος κορυφής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στην Ρίγα της Λεττονίας. Στις 20 Απριλίου θα λάβει χώρα η τακτική γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ στην οποία μεταξύ άλλων θα αποφασιστεί η διανομή αυξημένου μερίσματος ύψους 0,7 ευρώ στο οποίο θα έχουν δικαίωμα οι κάτοχοι μετοχών μέχρι και τις 22 Απριλίου. Επισημαίνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη προχωρήσει σε διανομή 20 λεπτών με την μορφή προμερίσματος.
* ,