Όλα ανοικτά για το μερίδιο στο νέο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ – Γρίφος η διατήρηση του 51%

Σε νέο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αν και παραμένει ανοικτό το μερίδιο προς παραχώρηση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, αλλά τονίζεται ότι τουλάχιστον το 31% του ΔΕΣΦΑ που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να πωληθεί και αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ως εκ τούτου, προκύπτει ερώτημα για τη φόρμουλα που θα αναζητηθεί ώστε να γίνει πράξη ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου το 51% της επιχείρησης, στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΝ, κ. Σταθάκης, είχε προαναγγείλει την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ. Πάντως, πηγές του energypress είχαν δηλώσει προ εβδομάδων ότι στο καλύτερο σενάριο η διαδικασία προκήρυξης του νέου διαγωνισμού δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Όπως είναι φυσικό, στο νέο διαγωνισμό θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κοινοτικοί κανονισμοί που επιβάλουν απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγός – έμπορος φυσικού αερίου, αλλά και υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος αγοραστής.