Ήρθε η ώρα να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ήρθε η ώρα να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους

07.01.2015 06:30
Ήρθε η ώρα να βοηθήσει η Ευρώπη την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος, έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στην δραχμή είναι μηδενικός.

Ο κίνδυνος αυτός είναι προϊόν πολιτικής προπαγάνδας, εκβιασμών και απειλών στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης και δεν αποτελεί επιλογή.

Π.χ. αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν υπάρχει νομική ρήτρα που θα μπορούσε να επικαλεστεί π.χ. η Γερμανία για να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.

Μόνο αν το ζητήσει η Ελλάδα  να αποχωρήσει και αυτό κάτω από πολύ ακραίες συνθήκες. Άρα δεν μπορούν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Όσον αφορά τις στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ – που το πρόγραμμα τους έχει προκαλέσει παράκρουση – δεν αναφέρεται επίσημα μονομερής κίνηση στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα και ορθά δεν μπορεί να παγιδευτεί σε μια πολιτική όπου στην ΕΕ η Γερμανία ακμάζει εις βάρος της κρίσης χωρών όπως η Ελλάδα.

Η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς και μαζί και όσοι εφάρμοσαν την πολιτική λιτότητα. Έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, ως σενάριο δεν υπάρχει.

Μπορεί να υπάρχει λεκτικά ως όπλο ή πίεση διαπραγμάτευσης ή ως απειλή αλλά δεν υπάρχει ως…πραγματικότητα. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από το ευρώ.

Αυτομάτως δεν θα πληρώσει χρέος ύψους 250 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον, άρα η Ευρώπη θα χάσει 250 δισεκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα χώρες όπως η Ισπανία, θα απαιτήσουν ριζική αναδιάρθρωση του χρέους ενώ στην Γαλλία η ακροδεξιά είναι πρώτο κόμμα.

Η Ελλάδα αν αποχωρούσε από το ευρώ θα ενεργοποιούσε τις δυνάμεις διάλυσης της Ευρώπης και οι αναφορές της Γερμανίας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί τόσο σημαντικό συστημικό κίνδυνο είναι μπλόφα.

Η Ελλάδα κινδυνεύει από τον εσωτερικό πολιτικό λαϊκισμό και την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και όχι από σενάρια εξόδου από το ευρώ.

Π.χ. είναι εθνική και πατριωτική υποχρέωση προς την κοινωνία η κυβέρνηση να θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η κυβέρνηση Σαμαρά εγκατέλειψε το σχέδιο της αναδιάρθρωσης και μιλούσε απλά… για πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους και ο Βενιζέλος, επιχειρηματολογούσε ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Η Ελλάδα πλήρωσε με 220-230 δισεκ. ευρώ την 5ετή οικονομική κρίση με χρεοκοπία με απώλεια καταθέσεων 75 δισεκ. με μείωση ΑΕΠ 40 δισεκ. με νέα NPLs 60 δισεκ. και με ζημία στις τράπεζες 40 δισεκ. ευρώ.

H Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τα μεγάλα λάθη της, χρεοκόπησε και οικονομία και κοινωνία υπέστησαν ζημία 220-230 δισ. ευρώ.

Στο PSI+ η Ευρώπη δεν βοήθησε την Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία επωμίστηκαν το βάρος του haircut.

Τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταφέρθηκαν στην ΕΚΤ η οποία δεν δήχθηκε κούρεμα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017