Έφοδος της εισαγγελίας Διαφθοράς στις αθλητικές ομοσπονδίες για “μαύρο χρήμα”

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Ομοσπονδιών Μπέϊζμπολ, Χόκευ και Ράγκμπυ από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Αδριανό, έφερε στην επιφάνεια μια δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή αναφορά του ίδιου του κ. Αδριανού και έχει οδηγήσει το ΣΔΟΕ να «αθλείται» ανοίγοντας λογαριασμούς και στεκάροντας επιχορηγήσεις.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά την αναφορά Αδριανού στην εισαγγελία Διαφθοράς, και με εντολή της Ελένης Ράϊκου, στο ΣΔΟΕ, ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος στο σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών αλλά και σε πανελλήνιους συνδέσμους (π.χ. προπονητών), συνολικά, δηλαδή, σε 71 νομικά πρόσωπα και βέβαια πολλαπλάσια φυσικά πρόσωπα που κατείχαν θέσεις ευθύνης.

Ανάμεσα στους ελεγχόμενους αναφέρονται ενδεικτικά η ΕΟΕ, η ΕΠΟ, ο ΣΕΓΑΣ, η ΕΟΚ.

Στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών που ελέγχονται υπολογίζονται ότι έχουν δοθεί από τη ΓΓΑ στις ομοσπονδίες ως επιχορήγηση περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα χρήματα από τον (τότε) κρατικό ΟΠΑΠ ή άλλους φορείς.

Μάλιστα με έγγραφο της Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς τη ΓΓΑ το καλοκαίρι, ζητήθηκε να καταρτιστεί αναλυτικός κατάλογος στον οποίο να εμφαίνονται τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας και διαμονής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων που κατείχαν τα αξιώματα του προέδρου, γενικού γραμματέα, αντιπροέδρου, ειδικού γραμματέα, ταμία, εφόρου κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 2004 – 2013.

Πάντως πέραν της ανάκληση λειτουργίας τριών ομοσπονδιών και κατάργησης των προνομίων (μορίων) που απολάμβαναν οι αθλητές, η έρευνα εκτιμάται ότι θα βγάλει λαβράκια κυρίως από τα αποτελέσματα του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών των επικεφαλής των ομοσπονδιών.