Έτοιμη για χρηματοδοτήσεις η τράπεζα των BRICS - Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για τις εμπορικές συναλλαγές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έτοιμη για χρηματοδοτήσεις η τράπεζα των BRICS – Συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για τις εμπορικές συναλλαγές

10.07.2015 01:35
Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις αναδυόμενες χώρες των BRICS, βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των ηγετών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ούφα της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωστοποίησε, ότι ήδη από την επόμενη χρονιά, θα είναι σε θέση πραγματοποιήσει τις πρώτες της χρηματοδοτήσεις.
«Η νέα τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Πούτιν, αποκαλύπτοντας μάλιστα, ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού, έχουν ήδη επιλέξει 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό τους «χάρτη», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας.
Όπως έχει γίνει γνωστό από καιρό δε, η νέα τράπεζα των BRICS, που αντιπροσωπεύουν το 40% του πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, θα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων και θα συνδεθεί με ένα νομισματικό ταμείο 100 δισ. δολαρίων, ενώ έχει ως στόχο να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν οι Δυτικοί, με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να αποτελούν τους πυλώνες της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Παράλληλα δε, από τη σύνοδο κορυφής και τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, προέκυψε και μία νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα αντίστοιχα νομίσματά τους στο εμπόριο και τις διμερείς επενδύσεις.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για μεγαλύτερη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS, με τον Πούτιν να εξηγεί ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία με την Ινδία, τη Βραζιλία ή τη Νότια Αφρική θα ήταν ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε αναμφίβολα να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μας».
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017