Έρχονται συμφωνίες στον πετρελαϊκό κλάδο – Σε συγχωνεύσεις οδηγεί η πτώση των τιμών

Ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο αναμένεται να πυροδοτήσει η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου, μετά από μια δεκαετία ελάχιστων μεγάλων συμφωνιών, αλλά οι επενδυτές θέλουν να δουν συγχωνεύσεις μόνο αφού τους καταβληθεί ένα πλούσιο μέρισμα.

 

Κατά τη διάρκεια των 18 τελευταίων μηνών, οι «Big Oil», όπως αναφέρονται οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, αντιμετωπίζουν την πίεση των μετόχων για να δώσουν προτεραιότητα στην αξία σε σχέση με τον όγκο και να βελτιώσουν την απόδοση του κεφαλαίου τους, παρά να επικεντρωθούν σε στόχους ανάπτυξης της παραγωγής.

 

Όμως, με το πετρέλαιο να είναι κατά 40% φθηνότερο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι εταιρείες είναι πιθανόν να αλλάξουν πλεύση και να αναζητήσουν συγχωνεύσεις, με μεγα-συγχωνεύσεις έως ευκαιριακές αγορές προβληματικών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου να βρίσκονται στο τραπέζι.

 

«Όποιος δεν πιστεύει ότι έρχονται συγχωνεύσεις, πρέπει να είναι τρελός», δήλωσε ο Charles Whall, διευθυντής στην Investec Global Energy Fund. «Οι επιδόσεις των εταιρειών αυτών στην εξερεύνηση ήταν αξιολύπητες», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κλίμα της βιομηχανίας έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με μια προτεινόμενη συγχώνευση, ύψους 35 δισ. δολ. μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών πετρελαίου Halliburton και Baker Hughes. «Υπάρχει κάποια συζήτηση που θα μπορούσατε να δείτε ότι λαμβάνει χώρα εντός της κοινότητας μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, και μια επιστροφή σε μεγα-συγχωνεύσεις, όπως είδαμε σε προηγούμενους πτωτικούς κύκλους, όπως το 1997/98 και το 2002/3», δήλωσε ο Will Riley, διευθυντής στην Guinness Energy Fund.

 

Ο ίδιος πιστεύει ότι μια συγχώνευση μεταξύ μεγάλων εταιρειών θα μπορούσε να έχει περισσότερη λογική από ό,τι μια εξαγορά, διότι και τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από συνέργιες και εξοικονόμηση δαπανών, χωρίς να χρειάζεται να πιέσουν τους ισολογισμούς τους. «Ένας αριθμός ευρωπαϊκών και αμερικανικών σούπερ-κολοσσών θα μπορούσαν να ταιριάξουν μεταξύ τους διότι είναι όλοι τους διεθνείς παραγωγοί με διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να συνεργαστούν», τόνισε.

 

Η συγχώνευση της Exxon με τη Mobil το 1998 θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες σε όλους τους κλάδους. Μετά από πέντε χρόνια, η συγχωνευμένη εταιρεία είχε τον ίδιο αριθμό εργαζομένων όπως και πριν τη συμφωνία, όμως η επιχείρηση ήταν κατά 50-60% μεγαλύτερη.

 

Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η ισπανική Repsol, η οποία δείχνει ανανεωμένο ενδιαφέρον για την Talisman Energy, έχει τον ισολογισμό για να κάνει μια παρόμοια συμφωνία, ικανή να αλλάξει το παιχνίδι, με τους αναλυτές της Barclays να αναφέρουν ότι πρόκειται για επένδυση-κλειδί για το 2015

.

Ωστόσο, ο Christopher Wheaton, διευθυντής στο Allianz Energy fund, δήλωσε ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα έπρεπε να αφορούν μόνο τη μείωση του κόστους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια στρατηγική αιτιολόγηση. Επίσης, οι επενδυτές θέλουν κυρίως να διασφαλιστεί ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν θα «θυσιάσουν» το μέρισμα, έναν από τους κύριους λόγους για τη διατήρηση εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκιά τους.

* ,