Έρευνα στην κατοικία πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα Χ.Σκλαβούνη (και πρώην προέδρου του ΤΧΣ) - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έρευνα στην κατοικία πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα Χ.Σκλαβούνη (και πρώην προέδρου του ΤΧΣ)

19.07.2016 13:48

Έρευνα στην κατοικία του πρώην επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα Χρήστου Σκλαβούνη (και πρώην προέδρου του ΤΧΣ), πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές, πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

___
Η έρευνα έγινε στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη στην Αθήνα, στις 4 Ιουλίου του 2016 και οι αρχές κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών ελβετικών τραπεζών, με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί.

_
Η εφημερίδα Financial Times επισημαίνει ότι στην πανευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με τους FT, η έρευνα στην Ελλάδα βασίζεται σε πληροφορίες από λογαριασμούς του καταστήματος της UBS στη Γενεύη, που περιλαμβάνονται σε CD που οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και έδωσαν στην Αθήνα. Από τη διασταύρωση στοιχείων του λογαριασμού και ημερομηνιών γέννησης στη λίστα αυτή, με τα εγχώρια αρχεία για τις μεταφορές στο εξωτερικό, οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν λίστα 1.000 υπόπτων για φοροδιαφυγή, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την έρευνα. Ορισμένοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε συμβιβασμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι ελεγκτές εξετάζουν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της.

_
Ελπίζουν πως θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της UBS στη Ζυρίχη και το Λουγκανο, αλλά και από τις δραστηριότητες της τράπεζας σε Λουξεμβούργο και Σιγκαπούρη. Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

_
Σύμφωνα με τους Financial Times στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η UBS δήλωσε πως «δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας οι ελληνικές αρχές αναφορικά με την φερόμενη έρευνα στην UBS». Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η δήλωση Γεροβασίλη

Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times αναφορικά με τις έρευνες της ελληνικής εφορίας στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της UBS, Χρ.Σκλαβούνη.
«Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης.
Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν.
Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση.
Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά» τόνισε η Γεροβασίλη.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017