Έξι λόγοι για να ρευστοποιήσετε τις μετοχές σας | Mikrometoxos.gr

Έξι λόγοι για να ρευστοποιήσετε τις μετοχές σας

08.04.2015 17:55

Μετά από μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο, αρκετοί δείκτες-κλειδιά οδηγούνται σε επικίνδυνα επίπεδα για την αγορά, επίπεδα που εξωθούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των μετοχών τους. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την κίνηση:

1. Η αγορά εργασίας είναι περιορισμένη

Στις 3 Απριλίου ανακοινώθηκαν οι θέσεις εργασίας, και οι αριθμοί ήταν απογοητευτικοί. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα προστεθούν περισσότερες από 250,000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, στην πραγματικότητα όμως δημιουργήθηκαν μόλις 126,000. Αυτή ήταν ακόμα μία σαφής ένδειξη ότι η οικονομία εξασθενεί.

2. Ζεστό χρήματα κατακλύζει την αγορά 

Τον Φεβρουάριο, μπήκαν σε exchange-traded stock funds περίπου 58 δις δολάρια. Τα ETF είναι αυτά που φαίνεται να προτιμούν οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την Investment Company Institute, περισσότερα από 1,28 τρις δολάρια σε ETF βρίσκονται στην περιοχή των ΗΠΑ, ενώ καθημερινά εισέρχονται τεράστια ποσά στον SPDR S&P 500. Αυτά είναι ζεστά χρήματα που θα μπορούσα να αποτελέσουν αντικείμενο ντάμπινγκ από τις πρώτες ενδείξεις πτώσης.

Παρατηρώντας τα νούμερα μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε σύγχυση. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για επαγγελματίες επενδυτές οι οποίοι φοβούνται μήπως χάσουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Κάθε φορά που η αγορά κορυφώνεται, ακόμα και οι επαγγελματίες μπορούν να φερθούν απερίσκεπτα και να αρχίσουν να αγοράζουν από φόβο μήπως χάσουν κάποια ευκαιρία.

3. Το αποκορύφωμα της αγοράς

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η 20η Μαρτίου ήταν το αποκορύφωμα της ανοδικής αγοράς. Τη μέρα αυτή, περισσότερες από 2,5 δις μετοχές αντάλλαξαν χέρια μέσα σε λιγότερα από 30 λεπτά. Όταν κατέφθασαν οι επενδυτές στην αγορά έγινε κάτι εντυπωσιακό. Στις 3:30 ο Dow βρισκόταν στις 194 μονάδες, ενώ έκλεισε στις 168.

Αυτό μας δείχνει ότι οι αγοραστές ήρθαν αντιμέτωποι με μια ακόμα πιο απαιτητική ομάδα αγοραστών. Ο όγκος των συναλλαγών δεν έχει φτάσει σε παρόμοια επίπεδα έκτοτε.

4. Δεν κινείται η αγορά

Τα μονοήμερα ράλι είναι η νέα μόδα. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι ο S&P 500 έκλεισε στις 2108, επίπεδα που δεν είχε φτάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αυτή η πτωτική αγορά κινούταν, τότε ο δείκτες θα είχε ξεπεράσει πολύ εύκολα τις 2100 μονάδες. Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, προκαλεί ανησυχία.

5. Σημείο-κλειδί ο NYSE 

Ο δείκτης  NYSE είναι πολύ χαμηλός το τελευταίο διάστημα. Τις ημέρες που η αγορά είχε συσπειρωθεί, ο δείκτης δεν είχε ξεπεράσει τις 1000 μονάδες, τεράστιο σημάδι πτώσης. Αν αυτά τα ράλι αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα, αυτό θα φαινόταν και στον NYSE. Το γεγονός ότι ο δείκτης είναι ασθενής, σημαίνει ότι η αγορά έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

6. Το κλίμα είναι ήσυχο

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η αγορά δεν θα πέσει πολύ, έως και καθόλου. Αλλά και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, το πιθανότερο είναι πως θα το εκλάβουν ως αγοραστική ευκαιρία. Η αγορά είναι ασταθής εδώ και μήνες, αλλά οι επενδυτές δεν ρευστοποιούν. Έχουν μάλιστα προστεθεί και νέες μετοχές. Πριν από κάθε μεγάλη εξάρθρωση της αγοράς, οι περισσότεροι επενδυτές δεν βλέπουν πρόβλημα μέχρι να χάσουν πολλά.

Η καλύτερη λύση θα ήταν η ρευστοποίηση μετοχών που γενικά αποδίδουν. Αν έχουμε μάθει ένα πράγμα από προηγούμενες αγορές, είναι ότι τα κέρδη εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού στις πτωτικές αγορές. Με βάση τους τωρινούς δείκτες, θα ήταν συνετό να μην φανείτε άπληστοι.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017