Έντονες διακυμάνσεις, έντονες συγκινήσεις - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Έντονες διακυμάνσεις, έντονες συγκινήσεις

24.04.2015 17:44

Τι εβδομάδα!

761,56

Εβδομάδα:+4,35%

Έτος: -7,82%

 

FTSE25: Μία γεμάτη συνεδρίαση, με ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις σε πολλές μετοχές του που έδιναν ευκαιρίες στους traders κατά τακτά διαστήματα, κυρίως γιατί σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά μεγάλο κατέβασμα από τα υψηλά αρκετών μετοχών που επανήλθαν και τελικά βρέθηκαν να σημειώνουν αξιόλογες αποδέοσεις.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Κινήθηκε στο εύρος των 220,46 και 231,08 μονάδων σε μία διακύμανση 4,83% για να ολοκληρώσει στο +3,74% με την αξία των συναλλαγών του στα 104 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 96,3% του συνολικού τζίρου. Για το 5ήμερο εμφανίζει απόδοση +5,93%.
Από τις 25 μετοχές του υπήρξαν [5] που “κατόρθωσαν” να κλείσουν στο μείον κι αν για τον ΟΠΑΠ και την ΤΕΝΕΡΓ υπάρχει δικαιολογία, για τις ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ [κυρίως γι αυτή] και ΒΙΟΧΑΛΚΟ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς…
Από τις [20] ανοδικές ξεχώρισε ιδιαίτερα η σταρ της εβδομάδας μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ με άνοδο 15,52% στο 0,3200 με συναλλαγές αξίας 8,28 εκατ. ευρώ. Την ακολούθησαν οι ΜΠΕΛΑ [9,22%], ΟΛΠ [7,83%], ΑΛΦΑ [7,60%], ΤΙΤΚ 6,94%, ΕΤΕ [6,73%], ΕΥΡΩΒ [6,36%] και ΓΕΚΤΕΡΝΑ [5,80%].
Στο 5ήμερο η ΠΕΙΡ ενισχύθηκε κατά 23,55%, η ΕΤΕ κατά 15,75%, η ΑΛΦΑ στο +31,86% [θετική και στις 5 ημέρες] και η ΕΥΡΩΒ κατά 31,46%.
ΔΤΡ: Με άνοδο 8,09% στις 663,52 μονάδες, διακύμανση 11,61% [-0,35% και +11,26%] και τζίρο 64,48 εκατ. ευρώ [59,7%] του συνόλου. Στο 5ήμερο στο +23,74%
ΣΧΟΛΙΟ για την αγορά από τον Μάνο Χατζηδάκη

Όταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (691 μονάδες) και ο Τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε σε χαμηλά 20 ετών δύσκολα μπορούσε να  εκτιμηθεί αυτό που θα ακολουθούσε. Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πορεία και κινήθηκε έως τα επίπεδα των 769 μονάδων καταγράφοντας απόδοση 11,3% μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις.

 

Σε επίπεδο επιμέρους τίτλων οι αποδόσεις ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακές καθώς στους τραπεζικούς τίτλους καταγράφηκαν βραχυπρόθεσμα κέρδη έως και 65%. Το ανοδικό ξέσπασμα είχε διάχυση και σε άλλους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι ωστόσο υποαπέδωσαν καθώς είχαν υποστεί μικρότερες απώλειες στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Πέρα από την εικόνα των αποδόσεων και την γενική αφύπνιση των περισσότερων μετοχών το ταμπλό έδειξε ότι έχει εφεδρείες αγοραστών αρκεί να υπάρχει η είδηση ή έστω η προσδοκία της είδησης.

 

Η είδηση ωστόσο που προσδοκούσε η αγορά δεν ήρθε από την Λετονία και οι επενδυτές έμειναν με την εικόνα  της προόδου των διαπραγματεύσεων η οποία ήταν μάλλον λίγηγια να δικαιολογήσει το μέγεθος της ανόδου που είχε προηγηθεί.  Ανεξάρτητα με τις διακυμάνσεις των μετοχών και των ομολόγων οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρουσίασαν κάποια πρόοδο, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Πέμπτη ήταν ενθαρρυντική ως προς τις δηλώσεις που ακολούθησαν και από τις δύο πλευρές και αυτό ίσως να δείχνει ότι παρά την αστοχία συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής υπάρχουν περισσότερα θετικά σημεία αναφοράς  για να κλείσει το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup (11 Μαΐου) ή σε κάποια ενδιάμεση ημερομηνία.

 

Η προεξόφληση με τόσο εμφατικό τρόπο κάποιας θετικής εξέλιξης ενδεχομένως να συνδέεται με γεγονότα τα οποία βρίσκονται προ των πυλών. Ωστόσο λόγω των σημαντικών κερδών που έχουν ήδη βραχυπρόθεσμα καταγραφεί το ενδεχόμενο τοπικών φυσιολογικών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών θα αυξήσει την προσφορά και ως εκ τούτου η συνέχιση του «από εδώ και πέρα» θα απαιτήσει υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα η οποία πάντως την εβδομάδα που πέρασε προσέγγισε την ζώνη των 100 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 32% σε σχέση με την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

 

Στην κατά μία ημέρα μικρότερη εβδομάδα από πλευράς συνεδριάσεων λόγω πρωτομαγιάς τον πρώτο λόγο στα προγραμματισμένα γεγονότα έχουν οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις οι οποίες  αρχίζουν σταδιακά να πυκνώνουν. Έτσι λοιπόν στο ημερολόγιο είναι προγραμματισμένες οι εξής Γ.Σ: στις 27 Απριλίου οι Επιχειρήσεις Αττικής, στις 28/4 η Eurobank και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με θέμα επιστροφής κεφαλαίου μεταξύ άλλων, στις 29/4 η ΕΥΔΑΠ και στις 30/4 ακολουθούν οι Δούρος και Ίλυδα.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017