Έντιμος συμβιβασμός Ελλάδας με ΕΕ – Μεταρρυθμίσεις για να λάβει έως 6 δισ με 3 τρόπους – Νέο Eurogroup, όχι Grexit | Mikrometoxos.gr

Έντιμος συμβιβασμός Ελλάδας με ΕΕ – Μεταρρυθμίσεις για να λάβει έως 6 δισ με 3 τρόπους – Νέο Eurogroup, όχι Grexit

20.03.2015 04:44
  •  Όλοι οι συμμετέχοντες στη μίνι Σύνοδο συμφώνησαν πως δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, το Grexit απορρίφθηκε ως επιλογή
(upd20)Έντιμος συμβιβασμός επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης κατά τη μαραθώνια μίνι Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα που ολοκληρώθηκε κατά τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Μαρτίου του 2015.

http://bankingnews.gr/


Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα για να λάβει χρηματοδότηση θα πρέπει να υποβάλλει άμεσα ένα ξεκάθαρο και σαφές πλάνο μεταρρυθμίσεων, καθώς το αρχικό σχέδιο που είχε υποβληθεί κρίθηκε ανεπαρκές. 

Με βάση τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel επιβεβαιώθηκαν οι δεσμεύσεις του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και η Ελλάδα θα λάβει μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. – περίπου 2 με 3 δισεκ – ενώ ταυτόχρονα θα επιστραφούν τα 1,92 δισεκ. των κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ.

Για να χρηματοδοτηθεί όμως η Ελλάδα βασική προϋπόθεση είναι να υποβάλλει νέο ολοκληρωμένο πλάνο μεταρρυθμίσεων.

Κατά την Merkel το σχέδιο που έχει ήδη κατατετεθεί δεν ήταν επαρκές. Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει υφεσιακά μέτρα, απέρριψε το email Χαρδούβελη, ενώ δεσμεύθηκε πως θα υποβάλλει λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Juncker ο επικεφαλής της Κομισιόν σήμερα θα ανακοινώσει το ύψος της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από το επενδυτικό του πρόγραμμα. Δεν αναφέρθηκε ύψος αλλά εκτιμάται σε 2-3 δισ.
Η Ελλάδα από τα ομόλογα της ΕΚΤ, την υποδόση και το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker θα μπορούσε να λάβει έως 6 δισεκ. υπό τον αυστηρότατο όρο να υποβάλλει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Στη μίνι Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί νέο, έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν πολιτική δέσμευση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πως δεν τίθεται θέμα Grexit.

Όλο το ανακοινωθέν για την Ελλάδα: Η Αθήνα θα έχει την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων – Σύντομα η διεξαγωγή του Eurogroup


«Oι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup.
Ειδικότερα, στον απόηχο της μίνι Συνόδου στις Βρυξέλλες, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει πως «είμαστε σε πλήρη διάθεση τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015».
«Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν» τονίζεται χαρακτηριστικά.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες» αναφέρεται εν συνεχεία.
«Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Μerkel: Επιστροφή 1,9 δισ. από τα ομόλογα και υποδόση 2-3 δισ, εάν η Ελλάδα παρουσιάσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων
Υπήρξε σύγκλιση για την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα, ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της μίνι Συνόδου για το ελληνικό ζήτημα.
Ελπίζουμε να τηρηθεί η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τόνισε η Καγκελάριος, για να προσθέσει πως “είμαστε σύμφωνοι με τις αποφάσεις του Eurogroup”.
Eίμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες για να εφαρμοστεί η συμφωνία, σημείωσε για να συμπληρώσει πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα ένας πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων.
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, εξήγησε η Καγκελάριος για να επισημάνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει πλήρη κατάλογο του τι θέλει να κάνει και τι έχει κάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προτείνει αλλαγές και προσαρμογές εντός των συμφωνηθέντων πλαισίων, εξήγησε η Merkel, τονίζοντας επίσης πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η αποτίμηση των νέων προτάσεων της Ελλάδας.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, διεμήνυσε η Καγκελάριος.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως θα κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα, επισήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, για να προσθέσει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τη βούληση να παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων.
Η Μerkel ανακοίνωσε ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, με σημείο εκκίνησης τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, τότε η Ελλάδα θα λάβει τα 1,9 δισ. της ΕΚΤ, από τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης, δηλαδή μιας υποδόσης.
Πρώτα θα γίνει η αποτίμηση των θεσμών και μετά η εκταμίευση της δόσης, διεμήνυσε ωστόσο.
Η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει όταν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας του Eurogroup, σημείωσε η Merkel, για να διαμηνύσει πως η κατάσταση δεν είναι απλή και εύκολη.
Το σημείο εκκινήσεως είναι η 20η Φεβρουαρίου και η αποτίμηση θα γίνει από το Eurogroup, επανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, τόνισε.
Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι πλήρης και συγκεκριμένος, τόνισε, για να επαναλάβει πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι θέμα του Eurogroup.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως θα κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα, σημείωσε η Merkel.

Hollande: Βούληση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ – Επιβεβαίωση συμφωνίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης
Τη βούληση των Ευρωπαίων για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Fr. Hollande, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της μίνι Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα.
Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας πως σύντομα θα διεξαχθεί νέο έκτακτο Eurogroup για την υπόθεση της Ελλάδας.
Έχει επιβεβαιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας επίσης πως στη διάρκεια της μίνι Συνόδου όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα.
Δεσμευτήκαμε για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η συζήτηση εστίασε στην αναγκαιότητα παρουσίασης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, εξήγησε για να προσθέσει πως οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν όχι σε σχέση με το περιεχόμενο, αλλά σε σχέση με τις δημοσιονομικές δαπάνες.
Δεν υπήρξε έντονη συζήτηση, έσπευσε να καταστήσει σαφές ο Hollande, διαψεύδοντας τα σενάρια περί του αντιθέτου.
Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ξεκάθαρα πως οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την ελληνική πλευρά πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup θα εκτιμήσει τις δημοσιονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε, ενώ επιβεβαίωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να έχει τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχει επιθυμία να στηριχθεί η Ελλάδα ως αντάλλαγμα των μεταρρυθμίσεων, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος για να προσθέσει πως πρέπει να παραμείνουμε στη λογική και στους όρους της απόφασης του Eurogroup.

Τσίπρας: Όλοι επιβεβαίωσαν την ερμηνεία της συμφωνίας του Eurogroup – Μεταρρυθμίσεις, όχι υφεσιακά μέτρα
Σήμερα βάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της μίνι Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.
Όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν την ερμηνεία της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις, ενώ δεσμεύθηκε πως δεν θα εφαρμοστούν υφεσιακά μέτρα.
Θα προχωρήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Οι διαρροές πριν τη λήξη της μίνι Συνόδου και το θυελλώδες παρασκήνιο
Κατά τις ίδιες πληροφορίες όλοι οι συμμετέχοντες στη μίνι Σύνοδο φέρεται να ανέλαβαν πολιτική δέσμευση πως δεν τίθεται ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
“Η Ελλάδα έχει ρευστότητα μέχρι τις 15 Απριλίου”, φέρεται να διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή κάνει λόγο για ειλικρινή συζήτηση των Ευρωπαίων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker εξέφρασε την ενόχλησή του στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της Ελλάδας έναντι των τεχνικών κλιμακίων.
Μάλιστα φέρεται να ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει αντιμετώπιση απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια η Ελλάδα, αφού, κατά τις πληροφορίες, μέχρι τώρα τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούσαν να εργαστούν με ασφάλεια στην Αθήνα.
Ελλάδα και Ευρωπαίοι αναζητούν πεδία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αποκαλύπτει η ίδια πηγή.
Τα σενάρια περί έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα επιβεβαιώνει και Έλληνας αξιωματούχος,τονίζοντας χαρακτηριστικά πως είναι πιθανή η διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες.

Η θέση του Draghi στη μίνι Σύνοδο: Η Ελλάδα να δεσμευθεί για να λάβει κάτι από τις κυβερνήσεις, όχι από την ΕΚΤ
Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί για να λάβει κάτι από τις κυβερνήσεις, αλλά όχι από την ΕΚΤ, φέρεται να είναι η στάση που τηρεί ο διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, στη μίνι Σύνοδο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα.
Αυτό αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραμένει πιστός στη σκληρή του θέση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι συμμετέχοντες στη μίνι Σύνοδο
To επίσημο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε περίπου στις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης 19/3, με την 7μερή Σύνοδο για την Ελλάδα να ξεκινά λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα, μετά από σχεδόν 3,5 ώρες.
Στην 7μερή σύσκεψη κορυφής συμμετείχαν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande, o πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, o διοικητής της ΕΚΤ, M. Draghi, ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Στην…7μερή Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, υπήρξε και 8ος συμμετέχοντας… ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Uwe Corsepius.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017