Ένα βήμα πιο κοντά στη ρήξη βρίσκονται Ελλάδα και πιστωτές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ένα βήμα πιο κοντά στη ρήξη βρίσκονται Ελλάδα και πιστωτές

14.06.2015 20:16

Ένα βήμα πιο κοντά στη ρήξη βρίσκονται Ελλάδα και πιστωτές καθώς η ελληνική αποστολή αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χρεώνοντας στο ΔΝΤ την εμπλοκή.

 

Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε για τις διαφορές με non paper ενώ οι εταίροι διαρρέουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα μείνει εκτός του επόμενου Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη. παρ’ όλα αυτά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, αναζητώντας τρόπους για τη γεφύρωση του χάσματος. 

 

Παράλληλα πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει ο Τζακ Λιου, ο οποίος συνομιλεί με παράγοντες της ευρωπαϊκής πλευράς.

Σε αυτή τη φάση τόσο Μαξίμου όσο και οι Θεσμοί αναζητούν τεχνικές λύσεις για την παράταση του ισχύοντος προγράμματος ώστε να συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις,

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αύριο αναμένται sel-off στο ελληνικό χρηματιστήριο, διολίσθηση του ευρώ και εκτόξευση στις αποδώσεις των ομολόγων. Σε συναγερμό έχει τεθεί ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος για την παρακολούθηση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα στον απόηχο της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν διευκρινίζει ότι ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου στοχοποιούσε με non paper το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι διαφορά που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι 3,6 δισ.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση κόκκινες γραμμές είναι οι μειώσεις στις συντάξεις, η αύξηση του ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα η μείωση του δημοσίου χρέους παραμένει το βασικό αντισταθμιστικό μέτρο που ζητά η Αθήνα για να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή και να δημιουργήσει την αναπτυξιακή δυναμική που απαιτείται για την επιστροφή επενδύσεων.

Με την αποχώρηση των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Παππά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες διακόπηκαν αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Το non paper του Μαξίμου

1.Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017