Άντεξε και συνέχισε το ανοδικό σερί τoυ το ελληνικό χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας ΤόμπραΜπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά κατάφερε να κλείσει την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση του το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας σταθερό υποστηρικτή σήμερα τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στο τέλος έβαλαν και πάλι το χέρι τους οι τραπεζικές μετοχές.

Άντεξε και συνέχισε το ανοδικό σερί

 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 551,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 546,80 μονάδων (-0,24%) και 554,08 μον. (+1,09%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,36 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 97,7 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 11,38 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, κυρίως στην Πειραιώς (11 εκατ.).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,12%, στις 1.489,22 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 662,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,70% στις 717,62 μονάδες.

Το Χ.Α. σήμερα δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κρατήσει το ενδιαφέρον των αγοραστών και να απορροφήσει τις εντολές πώλησης που εκδηλώθηκαν τόσο στην έναρξη όσο και στη λήξη της συνεδρίασης. Ωστόσο μπορεί να προήλθε από ένα τετραήμερο ανοδικό σερί, που στην περίπτωση των τραπεζών έδωσε κέρδη που έφτασαν το 21%, αλλά τελικά κατάφερε να συνεχίσει το σερί του, με τη βοήθεια κυρίως των δεικτοβαρών μετοχών.

Και όλα αυτά εν μέσω ενός ιδιαιτέρως περίπλοκου εξωτερικού περιβάλλοντος, με την Ευρωζώνη να βρίσκεται στα πρόθυρα, αν όχι στην έναρξη, μιας νέας κρίσης. Το 60% των ξένων επενδυτών, άλλωστε, του Χ.Α. δεν μπορεί να αποκοπεί από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταφέροντας τη νευρικότητα του και στην αδύναμη ελληνική αγορά.

Όπως μάλιστα αναφέρει σήμερα το Capital.gr, στον απόηχο του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αγορές άρχισαν να ανησυχούν  για το τι θα σήμαινε το Brexit για έναν από τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, τις ιταλικές τράπεζες.  Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ο λόγος που η τραπεζική κρίση στην Ιταλία έγινε ξαφνικά μία από τις μεγαλύτερες απειλές της Ευρώπης και η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σοκ.

Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα, η προσοχή έχει αρχίσει να στρέφεται στην Πορτογαλία και όχι μόνο λόγω της νίκης της επί της Γαλλίας στον τελικό του Euro 2016… Οι τράπεζές της είναι και αυτές φορτωμένες με επισφαλή δάνεια και έχουν σημαντικές ελλείψεις κεφαλαίων. Αυτό φέρνει το ερώτημα αν η Πορτογαλία μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα, χωρίς τη βοήθεια ενός άλλου προγράμματος, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στο “κάδρο” αυτό βέβαια δεν μπορεί να λείπει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει μεγάλα προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του α΄ τριμήνου 2016, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών έφτασε στο 45% και σε απόλυτα μεγέθη τα 108,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (μετά την Κύπρο).

Έτσι, σήμερα ο κλάδος εμφάνισε αξιοσημείωτη νευρικότητα, με τον κλαδικό μάλιστα να διαγράφει σήμερα ένα τόξο διακύμανσης από το -0,79% έως και το +3,01%. Τελικά όμως η κίνηση της Eurobank, η οποία έκλεισε στο +4,50% βοήθησε και τις υπόλοιπες μετοχές, με την Πειραιώς να κλείνει στο +3,33%, την Alpha Bank στο +2,94%, αλλά την Εθνική να παραμένει αμετάβλητη στα 0,1930 ευρώ, απορροφώντας όμως της ενδοσυνεδριακές πιέσεις.

Έτσι ο κλάδος σήμερα, μετά κόπων και βασάνων κέρδισε το στοίχημα της ανόδου, υποστηρίζοντας μάλιστα την αγορά να έλθει πιο κοντά στο υψηλό δύο εβδομάδων, των 551 μονάδων. Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius, για τους αισιόδοξους, ο ΓΔ θα προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 551 μονάδες, προκειμένου να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για δημιουργία βραχυπρόθεσμου “διπλού πυθμένα” και συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης.

Στον αντίποδα, η μείωση του όγκου συναλλαγών των τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις δημιουργεί προβληματισμό αν και μπορεί να οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε εποχικούς παράγοντες. Απώλεια της στήριξης των 535 μονάδων θα επιβεβαιώσει την ισχύ της καθοδικής τάσης.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με κέρδη 4,58%, χωρίς να δει ούτε δευτερόλεπτο το αρνητικό πρόσημο, σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες μετοχές, θετική ήταν η παρουσία της Βιοχαλκο, η οποία έκλεισε στο +4%, των Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισαν στο +2,86% και +2,16% αντίστοιχα και του ΟΠΑΠ που βρέθηκε στο +1,37%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Folli Follie.

Στον αντίποδα τώρα, η Ελλάκτωρ βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 3,45%, οι ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ και Grivalia σημείωσαν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ.

Στον Mid Cap, η MIG έκλεψε την παράσταση σήμερα όχι μόνο για το +14,68% που σημείωσε αλλά και για το γεγονός ότι διακίνησε 8,2 εκατ. τεμάχια. Στο +6,25% έκλεισε και η Αττικής, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΕΥΑΘ και Ιντρακόμ.

* ,