Άνθρακες ο θησαυρός περί των αποθεματικών των Ταμείων – Αποτιμώνται σε μόλις 1,5 δις ευρώ

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης έχουν μπει τα 2,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τοποθετημένα σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Ανθρακες αποδεικνύεται ο… θησαυρός των Ταμείων, καθώς οι κινητές αξίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποτιμώνται σε μόλις 15,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 3 δισ. ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης έχουν μπει τα 2,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται τοποθετημένα σε καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ανάσες ρευστότητας αναμένεται να δώσουν και τα 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
Παρά το σκηνικό ανατροπών και τη δημιουργία εντυπώσεων που επιδιώκεται τις τελευταίες ημέρες, με αιχμή την περιουσία των Ταμείων, η πραγματική εικόνα είναι άκρως απογοητευτική και ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια.
Επί σειρά ετών το κράτος χρησιμοποίησε συστηματικά τα αποθεματικά του συστήματος, για σκοπούς άλλους από κοινωνικοασφαλιστικούς, καθιστώντας τα Ταμεία «δανειστές» και μόνο του δημόσιου χρέους, αποφεύγοντας να τα θωρακίσει με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους. Αποτέλεσμα, η περιουσία να απομειώνεται και να μην επαρκεί για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, σε κινητές αξίες είναι τοποθετημένα 15,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, 2,4 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ρευστά διαθέσιμα και έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μετατραπούν σε ρέπος, ώστε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα του Δημοσίου.